Narodeniny Hviezdoslava si pripomenuli lampiónovým sprievodom

NETKY.SK • 2 Február 2022, 20:06 • 2 min
Narodeniny Hviezdoslava si pripomenuli lampiónovým sprievodom

DOLNÝ KUBÍN – Lampiónovým sprievodom si v stredu v Dolnom Kubíne pripomenuli 173. výročie narodenia slovenského básnika, dramatika a prekladateľa Pavla Országha Hviezdoslava. Inšpiráciou pre podujatie boli zachované dobové správy o tom, ako si verejnosť s predstaviteľmi národa uctila jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919. Pre TASR to povedal dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

slovakia

left justify in out

„Aj vtedy cez mesto prechádzal dlhý sprievod, študenti niesli fakle. Prišli mu popriať k jeho domu, ktorý sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí,“ uviedol primátor. Správy sa zachovali v literárnom fonde Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Mesto tradíciu obnovilo po sto rokoch. Z epidemických dôvodov sa nekonalo žiadne sprievodné podujatie, len samotný sprievod. „Najmä tým najmladším spomedzi nás sa takýmto spôsobom snažíme priblížiť osobnosť Hviezdoslava, aby na neho boli hrdí. Prípadne, aby si na neho spomenuli, keď sa budú prechádzať okolo jeho sochy na námestí alebo domu, v ktorom žil,“ skonštatoval. Organizátormi podujatia sú mesto, Oravské múzeum, mestské kultúrne stredisko, Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a Oravská knižnica Antona Habovštiaka.

 

 

Možno vás zaujme: Ovzdušie v Pekingu bolo v predvečer lunárneho Nového roka dosiaľ najčistejšie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies