Taliansko je ochotné pripojiť sa k Macronovej iniciatíve E2I

NETKY.SK • 20 September 2019, 9:30 • 2 min
Taliansko je ochotné pripojiť sa k Macronovej iniciatíve E2I

RÍM - Talianska vláda vo štvrtok vyhlásila, že má záujem pripojiť sa k Európskej zásahovej iniciatíve (E2I) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorej cieľom je dosiahnuť vyššiu mieru pripravenosti na možné krízy na hraniciach Európy.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť snáh novej vlády v Ríme normalizovať vzťahy s Európskou úniou, píše agentúra AFP.

 

K tomuto vyhláseniu prišlo po tom, ako sa Macron v stredu v Ríme stretol s talianskym premiérom Giuseppem Contem, aby spolu prerokovali možnosti opätovného zlepšenia vzťahov medzi Talianskom a Bruselom.

 

"Taliansko oficiálne oznámilo svoju pripravenosť pripojiť sa k Európskej zásahovej iniciatíve a ponúknuť svoje odborné schopnosti, ktoré sa týkajú najmä otázok bezpečnosti v oblasti Stredozemného mora," uviedla vo svojom vyhlásení kancelária talianskeho premiéra.

 

Cieľom E2I, ktorá je výsledkom Macronovej výzvy na vytvorenie "skutočnej európskej armády", je získanie schopnosti uskutočňovať v krátkom čase spoločné vojenské operácie, evakuácie civilistov alebo operácie na pomoc pri katastrofách, píše AFP.

 

 

E2I vznikla mimo štruktúr Severoatlantickej aliancie alebo EÚ a nateraz sa k nej pripojili Belgicko, Británia, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Nemecko, Portugalsko a Španielsko.

 

Ako uviedla AFP, Francúzsku a Taliansku - dvom historickým spojencom - sa po dvoch rokoch napätých vzťahov podarilo tento týždeň nájsť opäť zhodu v mnohých kľúčových otázkach, a to najmä v spornej otázke migrácie.

 

Vzťahy medzi oboma krajinami sa začali normalizovať po tom, ako v Taliansku na začiatku septembra nastúpila nová vláda protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a stredoľavicovej Demokratickej strany (PD). Tá vystriedala vládu M5S s protiprisťahovalecky zameranou Ligou Severu (LS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona