Najzábavnejšie knižky, ktoré vám chcú robiť spoločníka na dovolenke

NETKY.SK • 9 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Najzábavnejšie knižky, ktoré vám chcú robiť spoločníka na dovolenke

Čítanie kníh už od malička prináša veľa benefitov do nášho života. Zlepšuje slovnú zásobu, vycibrený štýl, písomný aj hovorový prejav, pamäť, sme vďaka nim prirodzene rozhľadenejší, citlivejší, pozornejší.

slovakia

left justify in out

No vedeli ste, že čítanie kníh dokonca vplýva aj na fyzické zdravie? Pri čítaní sa podľa výskumov univerzity v Sussexe uvoľňuje naše telo, znižuje srdcový tep, napätie vo svaloch, celkový stres. Čítanie pomáha aj pri dlhodobejších liečbach, či bolestiach. Uviedol to iný výskumný program, ktorý sa robil na detských oddeleniach britských nemocníc a až 99 percent detí potvrdilo, že sa pri čítaní knihy cítia celkovo oveľa lepšie, majú menšie bolesti, úzkosť.

Ten, kto odmalička číta, má v lepšom stave mozog, celkové mentálne aj fyzické zdravie, dožíva sa dlhšieho veku. Čítaním využíva ten najlepší spôsob relaxu a zábavy, ale tiež sa vie lepšie uplatniť v živote, je praktickejší, úspešnejší v práci, vie rýchlejšie dosahovať svoje ciele. Veď sám Mark Twain povedal: „Chcete sa v živote niekam dostať? Tak si na tú cestu so sebou vezmite veľa kníh!“

 

My vám odporúčame vziať si peknú kôpku kníh minimálne na tohtoročnú dovolenku. Ak nemáte tušenie, aká kniha by vám bola skvelým letným spoločníkom, máme pre vás tipy na niekoľko titulov, ktorých zdravotný benefit sa ešte zvyšuje tým, že vás dokonale rozosmejú! Toto sú osvedčené knižky, pri ktorých sa nezdržíte hlasného smiechu a nakazíte dobrou náladou všetkých okolo seba.

 

Stephen Clarke: Merde! Rok v Paříži

Zápisky britského novinára, ktorý je vyslaný na dlhšiu dobu do Paríža a v rôznych humorných situáciách zisťuje, akí sú Francúzi odlišní od Britov! Z jeho riadkov sa nedá zistiť, či Clarke Francúzov miluje alebo nenávidí, no isté je, že sa pri čítaní jeho zážitkov budete držať za bruchá od smiechu! Paradoxom je, že autor svoje dielko pôvodne vydal iba v náklade 200 kusov a chcel ho rozdávať priateľom, alebo využiť ako palivo pri barbecue pri oslavách dobytia Bastily. Z jeho knižnej komédie sa stal celosvetový hit a dočkal sa ďalších pokračovaní aj v českom preklade: „Už zase skáču přes Merde“, „Celkem jde o Merde“, Merde Impossible“ a „Faktor Merde“.

 

img

 

Jonas Jonasson: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Škandinávci sú skrátka iní. Tak, ako sú dych berúce a strašidelné ich horory, tak, naopak, vedia byť šokujúco smiešne ich komédie. Jedným z najpopulárnejších humorných knižných titulov z krajín severu za posledné desaťročia je nepochybne príbeh svojrázneho starčeka Allana, ktorý upŕchne z domova dôchodcov, na svojom úteku omylom ukradne kufor peňazí, stane sa obeťou únosu, podozrivým z vraždy, a popritom stihne všetkým, ktorých na svojej ceste stretne porozprávať historky zo svojej mladosti so Stalinom, Trumanom, Churchillom... A vy ich budete hltať, kým knihu do posledného písmenka nedočítate!

 

img

 

Miroslav Skála: Svatební cesta do Jiljí

Naši západní susedia sú nepochybne známi kvalitným zmyslom pre humor a majú bohatú komediálnu históriu tak vo filmoch ako v knihách. Jedným z takýchto klenotov je neveľká novela, opisujúca „predsvadobnú cestu“ dvoch celkom odlišných ľudí – rozvážneho, skôr introvertného plánovača a jeho spontánnej a dobrodružnej nežnej polovičky. Ich putovanie do Jiljí je pretkané vkusnou a nesmierne vtipnou iróniou v podobe vnútorných dialógov hlavného hrdinu, ale aj mnohých skvelých situačných zápletiek. Knižka dostala filmovú podobu, v ktorej zažiarili Libuše Šafránková a Jiří Abrhám.

img

 

Nick Hornby: Ako na vec

Anglický humor je legendárny a neprekonateľný. Má niekoľko druhov a škôl a dokonalým predstaviteľom tej súčasnej je určite úspešný autor Nick Hornby. Vo svojom diele Ako na vec posiela na scénu 36-ročného Willa, ktorého hlavnými dennými úlohami je navštíviť najlepšieho kaderníka, dobre sa vyspať, najesť a zbaliť tú najkrajšiu babu večera. Žiaľ, do cesty sa mu pripletie 12-ročný Marcus – čudácky syn tak trochu hippisáckej slobodnej mamičky, ktorého sa Will jednoducho už nevie zbaviť. Napokon obaja zistia – v spleti humorných scén, že si do svojich úplne odlišných svetov priniesli navzájom niečo veľmi vzácne. Ak si myslíte, že jediným humorným prvkom tohto príbehu bol Hugh Grant v jeho filmovej podobe, nemáte pravdu! Pri knihe sa budete nahlas smiať a bude vám jedno, či ste na ulici, vo vlaku, alebo v reštaurácii.

 

img

 

Ľubo Dobrovoda: Ja malkáč

Zo slovenskej tvorby a knižného humoru dávame do pozornosti titul svojrázneho samorasta Ľuba Dobrovodu „Ja malkáč“, ktorého pútavý hovorový štýl rozprávania si vás okamžite získa. Očami malého Ľuba vnímate bežný život dospelákov okolo neho a do knižky sa zamilujete tak, že ju odmietnete požičiavať ďalej! Autor – nositeľ ceny Krištáľového krídla napísal aj jej pokračovanie „Ja velkáč“ a momentálne nájdete na trhu jeho novinku „Ja parkáč“ o ´šialenej jazde počas socíku´.

 

img

 

Jonas Jonasson: Prorokyňa a trkvas

Ako bonus pridávame ešte jeden tip – horúcu novinku od bestsellerového autora „Storočného starčeka...“, ktorý tentoraz prichádza s príbehom amatérskej astrofyzičky Petry, dôchodkyne Agnesy a zmäteného Johana, ktorí sa spolu vydávajú karavanom do Ríma, aby ho stihli vidieť ešte pred koncom sveta, ktorý Petra vypočítala...

 

Príjemnú dovolenku, plnú zdravia, humoru a hlasného smiechu pri dobrej knihe!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies