Emmanuel Macron a Boris Johnson zakročia proti prevádzačom migrantov

NETKY.SK • 25 November 2021, 7:57 • 2 min
Emmanuel Macron a Boris Johnson zakročia proti prevádzačom migrantov

CALAIS/LONDÝN - Dvojica spolu telefonovala po tom, ako sa v Lamanšskom prielive potopil čln s utečencami, ktorí sa pokúšali dostať z Francúzska do Británie. Pri tragédii zahynulo 27 ľudí.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v stredu večer dohodol s britským premiérom Borisom Johnsonom na zintenzívnení opatrení s cieľom predchádzať úmrtiam migrantov na mori. Macron okrem toho prisľúbil, že nedovolí, aby sa z Lamanšského prielivu stal cintorín. S Johnsonom sa dohodol na zintenzívnení boja proti prevádzačom migrantov, ktorým pripisujú zvýšený nárast pokusov o prechod cez Lamanche.

 

img

 

Nafukovací čln s migrantmi sa potopil pri severnom pobreží Francúzska neďaleko mesta Calais. Regionálna prokuratúra v meste Dunkerque začala vyšetrovanie zabitia s priťažujúcimi okolnosťami. Stredajšiu tragédiu, čo sa týka počtu obetí, považujú za najhoršiu prinajmenšom od roku 2018, keď sa migranti začali plaviť cez prieliv. Francúzske úrady a médiá najskôr uvádzali, že si vyžiadala životy 31 migrantov. Ministerstvo vnútra však číslo neskôr znížilo na 27.

 

Prečítajte si tiež: EÚ rozšíri sankcie voči Bielorusku. Korčok ich považuje za nevyhnutné

 

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v stredu večer oznámil, že v súvislosti s prípadom zadržali 4 prevádzačov. Novinárom v Calais tiež povedal, že po potopení člna sa podarilo zachrániť 2 ľudí, obaja sú však v ohrození života. Dodal, že medzi obeťami tragédie bolo aj 5 žien a malé dievča. Starostka Calais Natacha Bouchartová uviedla, že 1 z mŕtvych žien bola tehotná. Národnosť migrantov dosiaľ nie je známa. Francúzsky premiér Jean Castex zvolal na štvrtok ráno zasadnutie krízového štábu.

 

img

 

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s tragédiou povedal, že je "šokovaný, zdesený a hlboko zarmútený zo straty životov na mori". Vyjadril sa tak po stredajšom zasadnutí vládneho bezpečnostného tímu Cobra, ktorý zvolal v reakcii na nešťastie. Dodal, že Británia v minulosti čelila problémom, keď sa svojich partnerov, a to obzvlášť Francúzsko, pokúšala presvedčiť, aby konali adekvátne s tým, čo si vyžaduje situácia. Londýn vyzval Paríž, aby prijal prísnejšie opatrenia na zabránenie migrantom v takýchto cestách.

 

Darmanin zase uviedol, že situáciu musí riešiť aj Británia a apeloval tiež na ráznu medzinárodnú reakciu. AFP približuje, že táto otázka len zvyšuje napätie v momentálne vyhrotených vzťahoch Francúzska s Britániou sporiacich sa od brexitu o práva na rybolov.

 

Možno vás zaujme: Viktor Orbán žiada EÚ, aby mu preplatila plot na hraniciach

 

Tento rok sa podľa údajov britskej agentúry PA cez prieliv preplavilo viac ako 25 700 ľudí. To je 3-krát viac ako za minulý rok. Nárast v počte ľudí prichádzajúcich do Británie vytvára tlak na Johnsonovu vládu a na britskú ministerku vnútra Priti Patelovú.

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona