V Londýne prebieha slávnostná korunovácia Karola III. Jej súčasťou sú korunovačné klenoty, ktoré majú vyše 100 rokov

NETKY.SK • 6 Máj 2023, 14:15 • 2 min
V Londýne prebieha slávnostná korunovácia Karola III. Jej súčasťou sú korunovačné klenoty, ktoré majú vyše 100 rokov

LONDÝN - Mnohé z korunovačných klenotov a iných vzácnych predmetov, ktoré použijú pri dnešnej korunovácii britského kráľa Karola III., sú staré aj niekoľko storočí. Tú je prehľad tých najstarších a najvýznamnejších z nich.

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo je jedinou európskou krajinou, ktorá pri korunovácii doteraz používa korunovačné klenoty, ako sú koruna, jablko a žezlá. Tieto predmety sú späté nielen s rôznymi povinnosťami a aspektami služby monarchu, ale majú aj dôležitý historický či náboženský význam.

 

Koruna svätého Eduarda

 

Najdôležitejším predmetom korunovácie je koruna svätého Eduarda, teda koruna, ktorou bude de facto korunovaný. Bola pôvodne vyrobená pre Karola II. v roku 1661 ako náhrada za stredovekú korunu pochádzajúcu zrejme z 11. storočia, ktorá bola roztavená v roku 1649 počas anglickej občianskej vojny.

Nejde o presnú repliku pôvodnej koruny, no niektoré jej prvky ostali zachované. Na vrchu koruny sa nachádza kráľovské jablko a kríž, čo symbolizuje kresťanský svet. Kostra koruny je vyrobená z čistého zlata a sú do nej osadené rubíny, ametysty, zafíry, granáty, topásy a turmalíny. Údajne sa na nej nachádza vyše 2000 diamantov a celá koruna váži približne kilogram.

Karol si dá korunu na hlavu po prvý a posledný raz v živote, a to práve počas korunovácie. Celkovo bude len siedmym monarchom, ktorý si túto korunu nasadí.

 

img

koruna svätého Eduarda

 

Kráľovské jablko

 

Kráľovské jablko bolo vyrobené v 17. storočí a znázorňuje panovníkovu moc a kresťanský svet. Jablko je rozdelené pásmi vykladanými šperkami na tri časti, ktoré symbolizujú tri svetadiely, ktoré boli v stredoveku známe.

 

img

kráľovské jablko

 

Kráľovské žezlá

 

Na korunovácii budú použité až dve kráľovské žezlá. Panovníkovo žezlo s krížom reprezentuje časnú moc monarchu a pripomína mu, že má vládnuť dobre a spravodlivo. Na jeho vrchole sa nachádza diamant Cullinan, ktorý bol vybrúsený z najväčšieho nájdeného bezfarebného diamantu. Žezlo bolo pôvodne vyrobené v 17. storočí pre Karola II. a Cullinan bol na žezlo pridaný v roku 1910.

Panovníkovo žezlo s holubicou symbolizuje duchovnú úlohu monarchu. Na jeho vrchole sa nachádza holubica s rozprestretými krídlami, ktorá reprezentuje Ducha Svätého. Žezlo vyrobil v roku 1661 kráľovský klenotník Sir Robert Vyner.

 

img

kráľovské žezlo s krížom a žezlo s holubicou

 

 

Prsteň

 

Korunovačný prsteň, nazývaný tiež svadobný prsteň Anglicka, symbolizuje kráľovskú dôstojnosť. Na prsteni sa nachádza zafír s krížom vytvoreným z rubínov, ktorý je osadený do diamantov. Prsteň bol vyrobený v roku 1831 pre korunováciu Viliama IV.

Karol si počas korunovácie prsteň však na prst nenavlečie, len dá najavo, že ho uznal.

 

img

svadobný prsteň Anglicka

 

Ampula a lyžica

 

Korunovačný olej bude naliaty v ampule vyrobenej zo zlata do tvaru orla s rozprestrenými krídlami. Bola vyrobená na korunováciu Karola II. v roku 1661. Do tvaru orla ju vymodelovali na základe legendy zo 14. storočia, podľa ktorej sa svätému Tomášovi Becketovi zjavila Panna Mária a podala mu zlatého orla a fľaštičku s olejom na pomazanie budúceho anglického kráľa.

Olej sa počas ceremónie naleje cez otvor v zobáku orla do korunovačnej lyžičky, ktorá je najstarším predmetom, aký použijú pri korunovácii. Prvé záznamy o jej použití sú z roku 1349, no predpokladá sa, že pochádza prinajmenšom z 12. storočia.

 

img

ampula s lyžicou

 


Britská imperiálna koruna

 

Túto korunu bude mať Karol na hlave pri odchode z Westminsterského opátstva. Používa sa pri rôznych ceremoniálnych udalostiach. Bola vyrobená pre korunováciu Juraja VI. v roku 1937 a je založená na imperiálnej korune kráľovnej Viktórie z roku 1838.

 

img

britská imperiálna koruna

 

 

Korunovačná stolica a tróny

 

Korunovačná stolica bola pôvodne vyrobená na príkaz anglického kráľa Eduarda I. pred vyše 700 rokmi tak, aby bolo možné pod ňu položiť kameň osudu symbolizujúci škótsku štátnosť. Kameň priniesol anglický kráľ zo Škótska v roku 1296 a zveril ho do opatery westminsterského opáta. V roku 1996 bol prevezený späť do Škótska, no nedávno ho znova priniesli do Londýna, aby ho mohli použiť pri korunovácii.

Predpokladá sa, že korunovačná stolica, známa tiež ako stolica svätého Eduarda, je vôbec najstarší kus nábytku v Spojenom kráľovstve, ktorý sa stále využíva na svoj pôvodný účel. Celkovo na nej korunovali 26 kráľov.

Stolica bude počas korunovácie umiestnená v strede stredovekej mozaiky a otočená čelom k hlavnému oltáru. Zdôrazní sa tak náboženský charakter ceremónie.

 

img

korunovačná stolica

 

Plenta

 

Počas obradu pomazania – najposvätnejšej časti ceremónie – bude kráľa pred zrakmi verejnosti chrániť plenta. Vyšívané plátno bolo vyrobené s pomocou tradičných i moderných postupov a odráža kráľovu hlbokú náklonnosť k Spoločenstvu národov (Commonwealth), uvádza Buckinghamský palác.

Ústredným motívom plátna je strom, na ktorom je 56 listov symbolizujúcich 56 členských krajín Commonwealthu. Kráľov monogram sa nachádza na spodku kmeňa, čo má symbolizovať, že je služobníkom svojho ľudu.

 

img

plenta

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies