Kto bol Milan Lučanský a ako sa vyvíja jeho kauza - časť druhá

NETKY.SK • 6 Január 2021, 13:02 • 2 min
Kto bol Milan Lučanský a ako sa vyvíja jeho kauza - časť druhá

BRATISLAVA - Spoločnosťou aktuálne rezonuje úmrtie gen. Lučanského. Bojoval proti Černákovcom, nakoniec skončil obvinený on sám. Z kauzy sa stala tragédia, potom ako zomrel po dokonanom pokuse o samovraždu.

slovakia

left justify in out

V roku 2018 sa pokúšal vtedajší minister vnútra Tomáš Drucker (vtedy Smer-SD) nahradiť prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, no neúspešne, čo vyústilo demisiou Druckera.

 

Gašpar, ktorý stal na čele polície od roku 2012 sa neskôr rozhodol odísť sám.

Gašpara nahradil Lučanský potom ako ho vymenovala ministerka vnútra Denisa Saková (vtedy Smer-SD). Do funkcie nastúpil 1. júna 2018.

 

img

 

Odchod z PZ SR

 

Na konci júna 2020 Lučanský oznámil, že ako prezident policajného zboru končí. Odišiel pre nezhody so súčasným ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

 

 „ Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tu moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte. Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra. Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné,“ uviedol Lučanský. 

 

Jeho služba v policajnom zbore sa skončila 31. augusta 2020 potom, ako s jeho  rozhodnutím súhlasil minister vnútra Roman Mikulec.

 

img

 

Akcia Judáš

 

Národná kriminálna agentúra obvinila 2.12.2020 osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť obvinených sa má týkať najmä korupcie. Jedným z obvinených bol aj Milan Lučanský.

 

V čase svojho obvinenia sa nachádzal na dovolenke v Chorvátsku, s orgánmi činnými v trestnom konaní sa však dohodol na predčasnom návrate z dovolenky, s tým, že sa riadne dostaví na výsluch. 

 

Čítajte tiež: Igor Matovič sa vyjadril k pokusu o samovraždu Lučanského

 

img

 

Zadržanie

 

Lučanského zadržala NAKA 3. decembra 2020 po návrate z Chorvátska. Na políciu sa dostavil sám. Podľa dostupných informácií súviselo jeho obvinenie s  príjmom úplatkov vo výške 500 000 eur, ktoré mal poberať od roku 2018.

 

Obvinenie nasledovalo po výpovedi ex šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makó, ktorý bol z väzby prepustený a momentálne je trestne stíhaný na slobode.  

 

Čítajte viac: Ľudovít Makó môže ešte vyviaznuť bez trestu, je tu však jedno veľké ALE!

 

img

 

Väzba a prvé zranenie

 

Milan Lučanský bol vzatý do kolúznej väzby a umiestnený do samostatnej izolovanej cely v Ústave na výkon väzby v Prešove. Po pár dňoch sa v cele zranil. Bol prevezený do Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, kde podstúpil operáciu.

 

Už vtedy sa objavilo viacero špekulácií, ktoré tvrdili, že poranenie ex-prezidentovi spôsobili príslušníci justičnej stráže alebo mohlo ísť o pokus o samovraždu.

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková informácie vyvrátila a tvrdila, že išlo o nešťastný pád. Poranenie sa malo zhoršiť potom ako Lučanský cvičil. Ministerstvo spravodlivosti tiež vtedy zriadilo prvú komisiu na prešetrenie poranenia Milana Lučanského. 

 

Čítajte tu:

 

 Sú známe výsledky kontroly MS SR vo veci zranenia Milana Lučanského

 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka o exprezidentovi PZ SR Lučanskom

 

img

 

Samovražda 

 

V poobedných hodinách 29. decembra sa Milan Lučanský pokúsil spáchať samovraždu. Obesil sa na teplákovej bunde, ktorú si mal vypýtať lebo mu bola zima. Na vykonanie tohto skutku mu stačilo 9-minút.

 

Medializované informácie sa od seba líšili. Podľa Denníka N mala u bývalého riaditeľa nastať mozgová smrť, Denník Plus informoval, že bol 30 minút bez prísunu kyslíka, generálny prokurátor Žilinka toto dementoval a uviedol, že Milan Lučanský je v kóme. 

 

Čítajte tiež: ROZHOVOR Bezpečnostný analytik o samovražde Milana Lučanského: Už neverím ničomu. Počkám si na výsledky vyšetrovania

 

img

 

Úmrtie a reakcie

 

Milan Lučanský zomrel 30. decembra v dôsledku pokusu o samovraždu. Ako prvá na o tom informovala Denisa Saková na sociálnej sieti. Ministerstvo spravodlivosti túto informáciu následne potvrdilo.

 

Mediálny priestor začali okamžite zapĺňať teórie o tom, čo sa stalo a keďže spoločnosť bola značne rozdelená už po prvom zranení Milana Lučanského, jeho smrť spôsobila doslova výbuch v mediách i na sociálnych sieťach. 

 

Po smrti Lučanského odzneli viaceré vyjadrenia, okrem bežných ľudí i bývalých a súčasných politikov sa vyjadrili i právnik Fedor Flašík a dlhoročný analytik Milan Žitný, ktorí tvrdili, že Lučanského smť nebola spôsobená jeho samovraždou. 

 

Čítajte tu: Lučanského opakovane napadli dozorcovia, tvrdí analytik Milan Žitný. Unikla údajná lekárska správa, ktorá to potvrdzuje

 

Právnik a podnikateľ Fedor Flašík hovorí, že má informácie o zraneniach zosnulého Milana Lučanského

 

img

 

Ministerstvo spravodlivosti a komisia

 

30. decembra 2020 odstúpil Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. Ministerka spravodlivosti od skutku viackrát uviedla, že na svoju demisiu nevidí dôvod.

 

Po samovražde Milana Lučanského ministerstvo spravodlivosti prisľúbilo, že sa postará o dôkladné prešetrenie jeho smrti. Následne bola vytvorená komisia, ktorá sa má týmto zaoberať.

 

V komisii majú zastúpenie predstavitelia parlamentu, zástupca prezidentky, verejná ochrankyňa práv, zástupcovia médií a európskych organizácií. Zástupcov parlamentu nominoval šéf NR SR Boris Kollár.

 

Medzi nominovanými sú Juraja Krúpa (OĽANO), Milan Laurenčík (SaS), Petra Hajšelová (Sme rodina), Marián Saloň (Smer-SD), Marián Kotleba (ĽSNS) a Denisa Saková (Hlas-SD).

 

Vyjadrenie prezidentky: Zuzana Čaputová zodvihla varovný prst a poprosila nás všetkých, aby sme v tomto boli rozvážni a féroví

 

img

 

Zverejnenie záznamov

 

Aj keď ministerka spravodlivosti Kolíková na prvej TB po smrti Lučanského uviedla, že kamerové záznamy nie je možné vydať, nakoniec ich jej rezort včera zverejnil. 

 

Všetko o nich nájdete tu: 

 

Rezort spravodlivosti zverejnil záznamy o Lučanskom. Píše sa v nich o okolnostiach s vylúpnutým okom, ale aj o jeho poslednom dni života

 

Kolíkovej rezort odpovedal na najčastejšie otázky okolo prípadu generála Lučanského. Podarilo sa mu vyvrátiť niektoré pochybnosti?

 

Rodina zosnulého Milana Lučanského si včera najala právneho zástupcu, ktorý ich bude zastupovať. Mal by ním byť JUDr. Miroslav Radačovský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies