Najvýznamnejšie európske banky sa vrátili v minulom roku opäť k zisku

NETKY.SK • 4 August 2010, 06:43 • 2 min
Najvýznamnejšie európske banky sa vrátili v minulom roku opäť k zisku

Najvýznamnejšie európske banky sa vrátili v minulom roku opäť k zisku

slovakia

left justify in out

img

Najvýznamnejšie európske banky sa v roku 2009 vrátili opäť k zisku. Kým v roku 2008 ešte hospodárili so stratou 25 miliárd eur, vlani vytvorili zisk 43 miliárd eur. Situácia v retailovom sektore je však naďalej veľmi zložitá a celkové náklady súvisiace so znehodnotením úverov dosiahli približne 110 miliárd eur. Oproti tomu výnosy investičného bankovníctva sa v roku 2009 štvornásobne zvýšili z 25 na 95 miliárd eur. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti KPMG.
      "Minulý rok bol globálny trh veľmi ovplyvnený bezprecedentnými vládnymi intervenciami. Vytvorilo sa tak prostredie, v ktorom banky dokázali generovať lepšie výsledky, ako sa očakávalo. Teraz sa budú snažiť o to, aby dosiahli rovnaký úspech aj v roku 2010, kedy vlády prestávajú poskytovať podporu. Nie je vôbec isté, či to dokážu," konštatoval vedúci britskej kancelárie KPMG pre finančné služby Bill Michael.
      Podľa KPMG zostáva otázne, či je možné udržať očakávania investorov a či ukončenie vládnych stimulov a zvýšené kapitálové požiadavky priškrtia ziskovosť. Okrem toho banky majú vo svojich súvahách aj odložené daňové pohľadávky vo výške 90 miliárd eur, čo predstavuje približne 300 miliárd eur pravdepodobných budúcich zdaniteľných ziskov, ktoré treba vytvoriť pre realizáciu týchto pohľadávok. Na pozadí aktuálnej výkonnosti to znamená, že tento sektor očakáva udržateľné zvýšenie ziskovosti v strednodobom horizonte.
      KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Jej členské firmy pôsobia v 144 krajinách. Na Slovensku pôsobí od roku 1991 jej nezávislý člen KPMG Slovensko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies