Najvyšší súd v Pakistane zastavil popravy ľudí odsúdených vojenskými súdmi

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 12:11 • 2 min
Najvyšší súd v Pakistane zastavil popravy ľudí odsúdených vojenskými súdmi

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd nariadil dnes pozastavenie výkonu rozsudkov smrti prijatých vojenskými súdmi, ktoré v krajine vytvorili tento rok po náraste násilností militantov. Rozhodnutie o ich zriadení však vyvolalo otázky okolo spravodlivosti takýchto procesov i rozsahu právomocí armády, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pakistanská armáda tento mesiac oznámila, že jej súdy odsúdili šiestich "zarytých teroristov" na smrť a siedmeho na doživotie. Najvyšší súd však dnes oznámil, že verdikty smrti, ktoré vojenské súdy už vyniesli alebo ešte len vynesú, nemôžu byť vykonané. Odsúdení sa môžu proti rozsudkov odvolať.

Armáda sa k rozhodnutiu zatiaľ nevyjadrila.

 

V januári vytvorili v Pakistane deväť vojenských súdov, ktorými armáda dostala právomoc súdiť civilistov obvinených z terorizmu. Išlo o opatrenie v rámci reakcie na masaker na vojenskej škole v Pešávare, kde militanti v decembri zabili 134 žiakov vo veku 8-18 rokov a 19 dospelých.

 

V rámci tlaku verejnosti po tomto útoku premiér Naváz Šaríf presadzoval nové súdy v parlamente a zrušil moratórium na trest smrti v krajine. Odvtedy v Pakistane popravili viac než 50 ľudí odsúdených civilnými súdmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies