Starí rodičia sú o krok bližšie k získaniu príspevku za starostlivosť o vnúčatá

NETKY.SK • 21 September 2021, 11:36 • 2 min
Starí rodičia sú o krok bližšie k získaniu príspevku za starostlivosť o vnúčatá

BRATISLAVA - Starí rodičia, ktorí sú dôchodcovia, by mohli poberať rodičovský príspevok. Starali by sa o vnúčatá s finančnou podporou štátu a rodičia detí by sa mohli vrátiť do pracovného života.

slovakia

left justify in out

Rovnakú možnosť by mali dostať aj nebiologickí starí rodičia, ktorí sú rodičia náhradných rodičov alebo rodičia manžela alebo manželky rodiča dieťaťa, ktorý je poberateľom starobného alebo predčasného starobného dôchodku. Vyplýva to z návrhu zákona o rodičovskom príspevku, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok do druhého čítania.

 

Poslanci koalície v návrhu chcú, aby sa zadefinovali nové oprávnené osoby, ktoré si môžu uplatniť nárok na rodičovský príspevok"Súčasne sa navrhuje, aby si starý rodič mohol uplatniť nárok na rodičovský príspevok len s písomným súhlasom rodiča dieťaťa," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

 

Starému rodičovi by pritom vznikol nárok na vyšší rodičovský príspevok, ak by rodič dieťaťa poberal materské. Ak napríklad matka dieťaťa poberala materské a po skončení materského si nárok na rodičovský príspevok so súhlasom rodiča uplatní starý rodič, vznikne mu nárok na rodičovský príspevok vo vyššej sume.

 

Návrh zákona by mal upraviť podmienky zastavenia výplaty rodičovského príspevku. Počas doby zastavenia výplaty rodičovského príspevku rodičovi na základe rozhodnutia súdu by si nemohol uplatniť nárok na rodičovský príspevok ani starý rodič.

Účinnosť návrhu zákona o rodičovskom príspevku navrhujú poslanci od 1. januára 2022.

 

Súvisiaci článok: Hnutie Sme rodina zavedie vyplácanie starorodičovskej dovolenky!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona