Čo ničí poľnohospodárstvo viac ako koronavírus?

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 18:00 • 2 min
Čo ničí poľnohospodárstvo viac ako koronavírus?

Pozreli sme sa na to, ako niektoré slovenské poľnohospodárske družstvá prežívajú v ťažkých časoch. Na čo sa zameriavajú, aby sa im podarilo preklenúť ťažké obdobie? Ako ich postihla kríza v súvislosti s koronavírusom?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Konateľka spoločnosti Agro Belá v okrese Banská Štiavnica Oľga Halajová pripomína, že problematické sú výkupné ceny a kvôli koronakríze pocítili problém s predajom jahňaciny. Napriek tomu, že 120 jahniat sa im predať podarilo, tak problémom sú financie. "To bola najnižšia cena za posledných 19 rokov, čo robíme jahňatá, takže to je veľmi nízka cena," vysvetlila s tým, že v tejto chvíli netušia, ako sa situácia bude vyvíjať.

 

"Nevieme, stále rozmýšľame. Máme stále ovce, chceme mať jahňatá, ale jednoducho nevieme, čo bude o rok," dodala s tým, že rovnaký problém s cenami je aj pri poľnohospodárskych komoditách. Napríklad odkupná cena mlieka sa pre koronakrízu znížila na 28 centov.

 

"My sme si mysleli, že ako prvovýrobcovia potravín prežijeme toto obdobie. Len sme sa mýlili," povedala s tým, že odberatelia naďalej tlačia cenu smerom dole. Je to až také zlé, že netušia, ako prežijú tento rok.

 

"Konkurencia je veľmi vysoká. Jednoducho tie dotácie nie sú v takej výške, ako by sme my potrebovali," zdôraznila Halajová s tým, že tak stále vyrábajú so stratou.

Mnohých trápi počasie
Nie je to však len cena za výkup, ktorá poľnohospodárstvo trápi. PD Drietoma v okrese Trenčín ešte stále nemohol žať, pretože dlhé obdobie pršalo. Kým minulý rok bol jún veľmi horúci, tento bol nadmieru daždivý. "Skôr ako koronakríza nás trápi počasie. Apríl totálne suchý, máj bol ako-tak normál, jún bol na naše podmienky nadhodnotený, čo sa týka zrážok, čiže oneskorená žatva, oneskorený zber krmovín a všetky tieto veci vplývajú aj na kvalitu," povedal predseda PD Drietoma Martin Pilko s tým, že hoci potraviny v predajniach a reštauráciách išli hore, výkupné ceny pre prvovýrobcov zostali rovnaké, dokonca nižšie. "Je to vec, ktorej nerozumiem a asi v tom netreba hľadať logiku, lebo v tom nie je," zdvihol varovný prst a dodal, že následné negatíva po koronakríze sú v prepúšťaní. A aj keď poľnohospodári potrebujú kvalifikovaných pracovníkov, tak nie sú. "Bohužiaľ, nedokážeme ich zaplatiť, keď máme vyrábať za také výkupné ceny, aké sú, tak veľký priestor na rozmach, či v investíciách, alebo platoch, tam nie je."

Znechutenie
Pilko zdôraznil, že PD Drietoma je špecifický podnik, ktorý nerobí štandardnú rastlinnú výrobu ako repka, kukurica či pšenica. "Robíme špecifické veci už asi šesť rokov," doplnil s tým, že sejú napríklad pohanku, rascu, horčicu, hrach či raž. Za problém však považuje aj motiváciu. "Sme v takom stave, že nemáme energiu vymýšľať nové veci. Nechcem povedať, že sme v nejakej depresii, ale aj to počasie, aj celkovo tá atmosféra v tom poľnohospodárstve je taká, že sa mi to nepáči," dodal s tým, že aj mnohí iní poľnohospodári sú momentálne znechutení. Na to, aby mohli ísť do nových projektov, by potrebovali iný prístup zo strany štátu.

Investície napriek kríze
V poľnohospodárskom družstve (PD) Badín pri Banskej Bystrici napriek ťažkým časom začali chov ďalších zvierat. Predtým chovali viac ako 400 kusov hovädzieho dobytka, pribudlo k nim 100 oviec a kôz. "My sme tí blázni a šialenci, ktorí v týchto časoch od minulého roku rozbehne nový chov oviec a kôz," povedal Mojmír Haško s tým, že dokonca zrekonštruovali maštaľ. "Za ten rok nás ten chov stál 30-tisíc eur nákladov a ešte dodnes nemáme z neho ani euro tržby," vysvetlil s tým, že poľnohospodárstvo sa nedá robiť ako výroba automobilov. "Buď tu chceme mať kultúrnu a obrobenú krajinu, zdravé potraviny na stole, ale to aj niečo stojí, alebo budeme jesť lacné dovezené jedy," dodal  Haško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies