Bohatstvo a jeho tienistá stránka: Ako vyrastanie v hojnosti ovplyvňuje ľudskú osobnosť, mozog a telo

NETKY.SK • 9 Január 2024, 23:30 • 2 min
Bohatstvo a jeho tienistá stránka: Ako vyrastanie v hojnosti ovplyvňuje ľudskú osobnosť, mozog a telo

Bohatstvo môže tiež poškodiť mozog a zhoršovať jeho stav. Bohatí ľudia môžu byť vystavení väčšiemu riziku závislosti, depresie, úzkosti, nudy, osamelosti a izolácie, ktoré majú negatívny vplyv na mozgové bunky.

slovakia

left justify in out

Bohatstvo je často považované za symbol úspechu, šťastia a spokojnosti. Mnohí ľudia snívajú o tom, že raz budú bohatí a budú si môcť dovoliť všetko, čo si zaumienia. No je bohatstvo skutočne také želané, ako sa zdá? Aké sú dôsledky vyrastania v bohatstve na ľudskú psychiku, zdravie a vzťahy? A existuje nejaká hranica, za ktorou už bohatstvo neprináša viac pôžitku, ale skôr problémy?

Bohatstvo a osobnosť

Jednou z oblastí, ktorá je ovplyvnená bohatstvom, je ľudská osobnosť. Podľa niektorých psychológov môže bohatstvo spôsobiť zmenu v hodnotách, postojoch a správaní človeka. Bohatí ľudia sa môžu stať sebeckejšími, arogantnejšími, menej empatickými a menej spoločensky zodpovednými. Môžu tiež stratiť kontakt s realitou a mať nereálne očakávania od seba aj od ostatných. 

Na druhej strane, bohatstvo môže tiež podporiť sebavedomie, kreativitu, nezávislosť a altruizmus. Bohatí ľudia majú viac možností na sebarealizáciu, vzdelávanie, cestovanie a podporu dobrých vecí. Môžu tiež byť viac otvorení, tolerantní a flexibilní voči rozmanitosti a zmene.

Zdá sa teda, že bohatstvo má na osobnosť človeka dvojaký vplyv, ktorý závisí od mnohých faktorov, ako napríklad od spôsobu, akým bolo bohatstvo získané, od výchovy, od osobných skúseností, od sociálneho prostredia a od individuálnej povahy.

Poškodenie mozgu?

Ďalšou oblasťou, ktorá je ovplyvnená bohatstvom, je ľudský mozog. Podľa niektorých výskumov môže bohatstvo mať pozitívny aj negatívny vplyv na mozgové funkcie a štruktúru. 
Na jednej strane, bohatstvo môže stimulovať mozog a zlepšovať jeho výkonnosť.

Bohatí ľudia majú prístup k lepšiemu vzdelaniu, kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, k pestrejšej strave a k rôznym aktivitám, ktoré podporujú mozgové zdravie. Bohatí ľudia tiež čelia menšiemu stresu, ktorý je jedným z hlavných nepriateľov mozgu. 

Na druhej strane, bohatstvo môže tiež poškodiť mozog a zhoršovať jeho stav. Bohatí ľudia môžu byť vystavení väčšiemu riziku závislosti, depresie, úzkosti, nudy, osamelosti a izolácie, ktoré majú negatívny vplyv na mozgové bunky. Bohatí ľudia tiež môžu stratiť motiváciu, zvedavosť a výzvy, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie mozgovej plasticity a učenia sa.
Z toho vyplýva, že bohatstvo nie je zárukou mozgovej vitality, ale skôr faktorom, ktorý môže mať na mozog rôzne účinky, v závislosti od toho, ako je využívané a ako je vyvážené s inými aspektmi života.

Ovplyvnenie ľudského tela

Poslednou oblasťou, ktorá je ovplyvnená bohatstvom, je ľudské telo. Podľa niektorých štúdií môže bohatstvo mať vplyv na fyzické zdravie, kondíciu a vzhľad človeka. 

Na strane pozitívnej, bohatstvo môže prispieť k lepšiemu zdraviu a dlhšiemu životu. Bohatí ľudia majú viac prostriedkov na prevenciu, diagnostiku a liečbu rôznych ochorení. Majú tiež viac možností na zdravú výživu, šport, relaxáciu a starostlivosť o seba. Bohatí ľudia tiež môžu využívať rôzne kozmetické a estetické služby, ktoré im pomáhajú zlepšovať svoj vzhľad a sebaprijatie.

Na strane negatívnej, bohatstvo môže tiež spôsobiť zdravotné problémy a skrátiť život. Bohatí ľudia môžu byť náchylní k nadmernému konzumu, obezite, cukrovke, srdcovým chorobám a rakovine. Môžu tiež trpieť následkami zneužívania alkoholu, drog, liekov a iných návykových látok.

Bohatí ľudia tiež môžu podliehať tlaku spoločnosti, módy a médií, ktoré im vnucujú nereálne ideály krásy a dokonalosti. Bohatí ľudia tiež môžu byť v pokušení využívať nebezpečné a neetické metódy zmeny svojho tela, ako napríklad plastická chirurgia, steroidy, klonovanie a génová terapia.

Fenomén doby

Bohatstvo je fenomén, ktorý má na ľudskú bytosť komplexný a rozporuplný vplyv. Na jednej strane, bohatstvo môže priniesť mnohé výhody, ako napríklad šťastie, spokojnosť, sebavedomie, kreativitu, nezávislosť, altruizmus, mozgovú výkonnosť, zdravie a dlhovekosť.

Na druhej strane, bohatstvo môže spôsobiť aj mnohé nevýhody, ako napríklad sebectvo, aroganciu, nedostatok empatie, sociálnej zodpovednosti, mozgové poškodenie, depresiu, úzkosť, závislosť, obezitu, srdcové choroby a rakovinu.

Preto je dôležité, aby človek, ktorý je bohatý, alebo sa chce stať bohatým, bol si vedomý týchto dôsledkov a vedel, ako sa s nimi vyrovnať. Bohatstvo samo o sebe nie je ani dobré, ani zlé, ale záleží na tom, ako je používané a ako je vyvážené s inými hodnotami a potrebami ľudskej bytosti.

Zdroje:

www.sk.economic-historian.com/2020/11/rozdiel-medzi-rasovým-bohatstvom-a-problém-historického-rozprávania/

www.sk.sainte-anastasie.org/articles/psicologia/qu-roles-puede-adoptar-un-nio-para-sobrevivir-en-una-familia-disfuncional.html

www.pomoctyranym.sk/dosledky/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: www.newtraderu.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies