V Indii sa zatiaľ nepodarilo určiť pôvod neznámeho ochorenia, pacienti však mali v krvi nikel a olovo

NETKY.SK • 10 December 2020, 08:59 • 2 min
V Indii sa zatiaľ nepodarilo určiť pôvod neznámeho ochorenia, pacienti však mali v krvi nikel a olovo

V Indii sa v priebehu minulého víkendu objavila neznáma nákaza na juhu krajiny v provincii Ándhrapradéš v meste Eluru. Zatiaľ sa však nepodarilo zistiť, čo ochorenie spôsobilo, pacienti však mali v tele vysoký obsah niklu a olova.

slovakia

left justify in out

Prvé prípady neznámeho ochorenia sa objavili v sobotu (5. decembra) večer, kedy sa ľudia sťažovali na nevoľnosť, úzkosť a bolesti hlavy. Niektorí dokonca upadli do bezvedomia

 

Stovky pacientov skončili v nemocnici

Podľa miestnych médií mal na ochorenie v nedeľu zomrieť 45 ročný muž, ktorého deň predtým hospitalizovali s príznakmi podobnými epilepsii.

 

img

 

Úrady túto informáciu však dementovali tým, že muž s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na infarkt.

 

 

V nemocniciach však postupne začali pribúdať stovky pacienti s podobnými príznakmi, pričom hospitalizovaných bolo viac ako 570 ľudí. Približne už viac ako polovicu z nich prepustili do domácej liečby.

 

Súvisiaci článok: V Indii sa objavilo neznáme ochorenie, nikto nevie o čo ide

 

Vyšetrovanie má určiť pôvod ochorenia

Úrady sa aktuálne v zasiahnutej oblasti snažia zistiť pôvod ochorenia. Keďže vzniklo podozrenie, že by mohlo ísť o otravu z kontaminovanej vody, odborníci vykonali chemický rozbor.

 

Žiadne známky kontaminácie sa však neobjavili. V nemocnici pritom skončili aj obyvatelia, ktorí nie sú napojení na miestny vodovod.

 

 

Zároveň úrady informovali, že táto choroba nijakým spôsobom nesúvisí s pandémiou nového koronavírusu.

 

Hospitalizovaným pacientom urobili stery s negatívnym výsledkom na ochorenie COVID – 19, pričom aj ich krvné výsledky nenaznačovali, že ide o vírusové ochorenie. Lekári vylúčili aj možné ochorenie horúčky dengue či chikungunya.

 

Laboratórne testy objavili nikel 

Podľa zistení tamojších zdravotníkov mali však pacienti v krvi zvýšenú hladinu niklu a olova. Ako sa tieto ťažké kovy do ich krvi dostali, zatiaľ nie je známe, keďže obsah týchto látok bol natoľko malý, že sa nedalo určiť, či sú zdrojom nákazy.

 

Začiatkom týždňa do mesta Eluru dorazil špeciálny tím, ktorý má zistiť pôvod nákazy. Situáciu pritom sťažuje aj pandémia koronavírusu.

 

img

 

Región patril medzi jedny z najzasiahnutejších oblastí v Indii. Približne z 50 miliónov obyvateľov, sa koronavírusom nakazilo už viac ako 800 tisíc ľudí, čo do značnej miery oslabilo zdravotnícky systém v provincii

 

V súčasnosti sa tak navyše musí vysporiadať ešte aj s neznámou chorobou, pri ktorej nie je jasne stanovená liečba a doktori trochu tápajú v tme.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies