Najvyšší súd potvrdil Trumpov cestovný zákaz

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 17:38 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil Trumpov cestovný zákaz

WASHINGTON - Najvyšší súd USA potvrdil v utorok zákaz cestovania pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, ktorý zaviedol prezident Donald Trump. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne politiky Trumpovej administratívy, uviedla tlačová agentúra AP. Šéf Bieleho domu na rozhodnutie súdu reagoval na Twitteri rýchlo a stručne: "Wow!"

 

Zdôvodnenie väčšinového názoru sudcov sformuloval predsedajúci sudca John Roberts, ku ktorému sa hlasmi pridali jeho štyria konzervatívni kolegovia. Roberts napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo. "Trumpovo konanie bolo priamo v rozsahu prezidentských právomocí," vysvetlil Roberts.

 

Najvyšší súd v podstate signalizoval svoje konečné schválenie zákazu už vlani v decembri, keď sudcovia povolili, aby táto prisťahovalecká politika vstúpila do platnosti, hoci súdna bitka ešte prebiehala a súdy nižšieho stupňa rozhodli v tom zmysle, že Trump cestovnou politikou prekračuje svoje právomoci.

 

Trumpova administratíva zaviedla najnovšiu verziu zákazu vlani v septembri. Išlo prinajmenšom o čiastočný zákaz vstupu občanov z Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Sýrie, Venezuely a Jemenu. Ako dôvod uviedla vysoko rizikové pozadie osôb a "nedostatočnú" spoluprácu týchto vlád pri výmene informácií so Spojenými štátmi.

 

Somálsko nebolo do tohto zoznamu krajín zaradené, ale vydávanie prisťahovaleckých víz Somálčanom bolo podobne pozastavené, pripomenula agentúra DPA.

 

V námietkach na súde sa poukazovalo na to, že už Trumpove výroky počas volebnej prezidentskej kampane v roku 2016 sú dôkazom, akú mal motiváciu pri zavádzaní zákazu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies