Najväčšiu českú pekárenskú skupinu United Bakeries kúpi luxemburská firma

NETKY.SK • 22 December 2015, 17:33 • 2 min
Najväčšiu českú pekárenskú skupinu United Bakeries kúpi luxemburská firma

PRAHA - Najväčšia česká pekárenská skupina United Bakeries mení väčšinového majiteľa. Bude ním luxemburská Moulins de Kleinbettingen. Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) zmenu schválil, rozhodnutie však zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

United Bakeries vznikla spojením najväčších českých skupín Delta Pekárny a Odkolek. Okrem Česka pôsobila firma v minulosti aj na Slovensku a v Maďarsku. Z týchto trhov sa ale v posledných rokoch stiahla. Dlhé roky boli jej väčšinovými vlastníkmi prostredníctvom luxemburskej firmy European United Bakeries bratia Jaroslav a Marko Paříkovci, minulý rok ale Jaroslav zomrel.

 

Pařík vlastnil dvojtretinový podiel, tretinu už pred súčasnou transakciou držal Edmond Müller, riaditeľ firmy Moulins de Kleinbettingen, ktorá patrí už niekoľko generácií jeho rodine. Pařík si časť akcií ponechal a vo firme bude naďalej pôsobiť ako poradca.

 

Najväčším konkurentom United Bakeries v Českej republike je Penam zo skupiny Agrofert. Práve firma miliardára a ministra financií Andreja Babiša sa skupinu United Bakeries snažila pred tromi rokmi získať, no bez úspechu. Spojenie s pekárňami Penam stroskotalo na rozhodnutí slovenského Protimonopolného úradu. ÚOHS obchod povolil, Agrofert by sa ale musel zbaviť niekoľkých pekární v ČR, aby nebol príliš mocným hráčom. Fúzia pokračovala do júla 2012, keď slovenský Protimonopolný úrad transakciu odmietol posvätiť, aj keď český ÚOHS tak urobil mesiac predtým. Babiš potom odmietol zaplatiť pôvodne dohodnutú cenu a od zmluvy odstúpil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies