Ochráňte si úspory pred infláciou: Do čoho sa oplatí investovať?

NETKY.SK • 28 Máj 2023, 11:00 • 2 min
Ochráňte si úspory pred infláciou: Do čoho sa oplatí investovať?

Inflácia v dvojciferných hodnotách zasahuje každého z nás. Ak si chcete ochrániť úspory pred nekompromisnou stratou hodnoty, mali by ste ich čo najskôr začať správnym spôsobom zhodnocovať. Ktoré investície sa v týchto časoch oplatí zvážiť a aké sú ich hlavné klady či zápory?

slovakia

left justify in out

V marci bola inflácia na Slovensku na úrovni 14,8 %, teda v porovnaní s februárom poklesla o 0,6 %. V ideálnom prípade by sme počas tohto roka mohli byť svedkami toho, že sa opäť dostane na jednocifernú hodnotu. Ako to bude v skutočnosti, ukáže až čas. Každopádne, peniaze v hotovosti alebo na bankových účtoch stále pomerne výrazne klesajú na hodnote. Práve preto by ste mali uvažovať nad investovaním, vďaka ktorému zmiernite dopad inflácie na vaše úspory.

 

Akciové fondy ako ochranca pred infláciou

V dnešných časoch nie je jednoduché nájsť aktívum, ktoré by svojím výnosom stabilne prekonávalo infláciu. Jedným z najvýnosnejších sú však už dlhodobo akciové fondy. Napríklad fondy kopírujúce americký index S&P 500 dosahovali v posledných 10 rokoch priemerný ročný výnos viac ako 11 %. Síce úplne nepokryje stratu hodnoty peňazí spôsobenú infláciou, no veľmi sa jej približuje.

 

Príklad: Ak máte na účte 10 000 EUR, vplyvom 12 % ročnej inflácie by hodnota vašich úspor po roku klesla o 1200 EUR. Pokiaľ by ste tieto peniaze mali investované vo fonde S&P 500 s ročným výnosom 11 %, na konci roka by ste prišli len o 100 EUR z hodnoty vašich úspor.

 

Vyššia fluktuácia hodnoty

Akciové investície síce prinášajú lukratívne výnosy, no treba pri nich počítať s vyššou fluktuáciou ceny – najmä v dnešnej neistej dobe. Preto do akciových fondov vkladajte len peniaze, ktoré nebudete počas najbližších rokov potrebovať. Investičný horizont by mal byť ideálne aspoň 7 rokov.

 

ETF fondy ako výhodné riešenie

V minulosti sa veľkej obľube tešili klasické podielové akciové fondy ponúkané bankami, dnes sa do popredia tlačia ETF fondy. Ich výhodou je skutočnosť, že keď ich držíte dlhšie ako rok, výnos z nich je oslobodený od dane. Tento benefit pri podielových fondoch nezískavate. Pokiaľ vám teda ide o maximalizáciu výnosov, ETF fondy budú ideálnou voľbou.

 

Investovanie do dlhopisov

Investícia do dlhopisov môže byť zaujímavou voľbou pre ľudí, ktorí chcú získať garantovaný ročný výnos a preferujú nižšie riziko. Počítať však treba aj s nižšími výnosmi ako v prípade akciových fondov. Niektoré dlhopisy ponúkajú ročný výnos 6 až 8 %, pri mnohých je však na úrovni menej ako 5 %. Nedokáže tak dostatočne vykompenzovať aktuálnu vysokú infláciu.

 

img

 

Termínované vklady v banke

Na termínovaných vkladoch je výnos ešte nižší ako pri dlhopisoch. Zvyčajne sa stretnete s hodnotou okolo 2 %, niektoré banky ponúkajú až 3 %. Výhodou je, že výnos máte garantovaný. Avšak, stratu hodnoty peňazí spôsobenú infláciou vám dobre nepokryje. V každom prípade, vždy je lepšie niečo ako nič. Ak si na termínovaný vklad s úrokom 3 % ročne vložíte 10 000 EUR, za rok vaše peniaze stratia na hodnote o 300 EUR menej ako keby ste ich mali na svojom bežnom účte alebo doma v trezore.

 

Investícia do nehnuteľností

Investovanie do nehnuteľností je na Slovensku stále veľmi populárne, avšak v súčasnosti nemusí byť najvýhodnejším riešením. Mnohí odborníci totiž predpokladajú, že v najbližších mesiacoch sa bude trh s nehnuteľnosťami stabilizovať, teda neočakávajú jeho významný rast. Práve naopak, v mnohých mestách už dochádza k poklesom cien.

 

Na investovanie do nehnuteľností majú negatívny dopad aj vysoké úrokové sadzby, kvôli ktorým sú dnes hypotéky pomerne drahé. Ak sa radíte k začínajúcim investorom a nemáte zatiaľ bohaté skúsenosti s realitným trhom, tento druh investície pravdepodobne nebude pre vás optimálnou voľbou.

 

Nakupujte za zvýhodnené ceny

Vaše peniaze pred infláciou ochránite nielen investovaním, ale napríklad aj tým, že budete nakupovať za zvýhodnené ceny. Tento prístup sa oplatí hlavne pri kúpe drahších bežných položiek do domácnosti. Sledujte najnovšie akciové letáky vašich obľúbených predajní a zaregistrujte sa do vernostných klubov, vďaka ktorým môžete získať zaujímavé cenové zvýhodnenia.

 

Len pre zaujímavosť, keď pôjdete nakupovať do Teta Drogerie ako registrovaný zákazník, získate mnohé atraktívne zľavy. Až 2 eurá dokážete ušetriť na pracom prostriedku Persil, ktorý aktuálne kúpite za 16,49 EUR namiesto 18,49 EUR. Keď si do nákupného košíka dáte viacero takýchto zvýhodnených produktov, na jednom väčšom nákupe ušetríte pokojne aj viac ako 10 EUR. V konečnom dôsledku tak nakupujete takmer za ceny ako pred infláciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies