Najväčšie riziko pri potravinách je ich preprava a skladovanie

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 12:47 • 2 min
Najväčšie riziko pri potravinách je ich preprava a skladovanie

BRATISLAVA - Biopotraviny predávané na farmách by sa podľa Vidieckej platformy mali vyňať z klasickej potravinovej kontroly, keďže ich kontrolórom je samotný spotrebiteľ a na farmách sa predávajú v malých množstvách.

slovakia

left justify in out

Ako upozornila členka platformy a predsedníčka Ekotrend Slovakia - Zväzu ekologického poľnohospodárstva Zuzana Homolová, najvhodnejším spôsobom ich predaja je predaj priamo z dvora, keďže pri preprave do obchodov náklady stúpajú a musia sa dodržať tiež určité teploty, aby biopotravina nezmenila svoju kvalitu.

 

"Výroba biopotravín sa na slovenskom vidieku realizuje v malých prevádzkach. Farmár, ktorý vyrába aj bioprodukty, musí počítať s kontrolou navyše. Chceme docieliť aj to, aby sa slovenské bioprodukty nestrácali v konvenčnej výrobe potravín. Rozvinúť cestovný ruch v tom zmysle, že sa turisti zastavia na farmách, kde niečo skonzumujú a aj si kúpia produkty priamo z dvora," povedala TASR Homolová. Pokiaľ by chcel podľa nej niekto vyrábať bioprodukty, potrebuje okrem prvotných biosurovín aj výrobňu, ktorá spĺňa určité kritériá.

 

"Musí to byť samostatná miestnosť, ktorá je oddelená od obytných priestorov so samostatným vchodom a je vyňatá z bytového fondu. Na všetky úpravy sú potrebné rôzne revízne správy, potrebné sú tiež vyjadrenia susedov, obce a podobne. Pokiaľ sa teda chce niekto pustiť do výroby bioproduktov v malých objemoch, je to náročné. Musí si zriadiť prevádzku za tri až päťtisíc eur. Pritom vopred ani nevie, či niečo predá," konštatovala predsedníčka zväzu. Podľa Homolovej je doprava a skladovanie najväčšie riziko pri potravinách.

 

"Pokiaľ chceme bioprodukty prepravovať a určitý čas skladovať, potrebujú určitú úpravu. Pokiaľ sa však predávajú priamo na farme, vieme vylúčiť veľa rizík spojených s prepravou a skladovaním. Vtedy sa do potravín pridávajú rôzne látky. Pokiaľ by prvovýrobca bol aj predajcom, nebol by medzitým žiadny medzičlánok, tak by takáto výroba bola menej nákladná," domnieva sa Homolová. Spotrebiteľ je podľa nej dostatočná kontrola. "Pestovateľ a aj producent z hľadiska objemu vyrábajú a predávajú malé množstvá. Naša farma je päť kilometrov od Levoče. Stáva sa, že za celý týždeň si k nám príde nakúpiť niekedy päť a inokedy aj 20 ľudí," podotkla Homolová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies