Najlepšie svetové destinácie pre rok 2024 pre fajnšmekrov

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 13:30 • 2 min
Najlepšie svetové destinácie pre rok 2024 pre fajnšmekrov

Ak aj vaše cestovanie sa točí najmä okolo spoznávania miestneho jedla a ochutnávania najrôznejších špecialít a delikates, poteší vás nasledujúci rebríček, ktorý spoločnými silami zostavilo cca 8 miliónov turistov, prispievajúcich svojimi recenziami na prestížny portál TripAdvisor.

slovakia

left justify in out

Z ich hodnotení sa zrodili tie najlepšie destinácie pre gurmánov za posledné mesiace, ktoré okrem zemepisných krás a kultúrnych zaujímavostí ponúkajú aj nevšedné zážitky pre chuťové poháriky.

Ak teda milujete cestovanie a navyše, ste poriadne hladní a nároční na to, čo vložíte do svojho žalúdka, možno vás osloví niektorý z nasledujúcich tipov na výlet, overených miliónmi ľudí z celého sveta.

1. Hanoj, Vietnam

Očarujúce hlavné mesto Vietnamu má nádherne zachovanú svoju starú štvrť, môžete v nej obdivovať pamiatky koloniálnej architektúry, pôvabne kontrastujúce s modernou výstavbou. Navštívite Ho Či Minovo mauzóleum a väznicu Hoa Lo, prechádzajte sa popri jazerách, parkoch, po exotických bulvároch a určite si nedajte za cieľ odfotiť sa pri všetkých 600 chrámoch a pagodách tohto mesta.
A čo v Hanoji ochutnať? Tradičná vietnamská kuchyňa je skvelá a chutná, máte z čoho vyberať! Či už množstvo rozvoniavajúcich pouličných stánkov, alebo kamenné reštaurácie – určite budete spokojní. Hovorí sa, že rajom pre gurmánov je rušná ulica Tong Duy Tan, kde nájdete doslova všetko - od bohatých a aromatických bun mang – čo je výborná kačacia polievka až po ikonické bun thit nuong – grilované bravčové mäso s rezancami a aromatickými bylinkami či banh xeo – chrumkavú plnenú ryžovú palacinku.

2. Rím, Taliansko

Ani druhému miestu sa asi nikto nečuduje. Rím, okrem toho, že vás ohúri svojou zvláštnou romantikou a zároveň úchvatnými architektonickými pamiatkami zo všetkých období – od Kolosea cez Panteón, Anjelsky hrad až po Španielske námestie či Fontánu di Trevi, je plný rôznych reštaurácií, kde spoznávate skutočnú taliansku dušu. Jednoduchú, srdečnú, vrúcnu aj sofistikovanú.

Taká je talianska kuchyňa. Ak chcete zažiť pravú rímsku pizzu, zájdite do Pizzerie ai Marmi v štvrti Trastevere, ktorá ponúka rímsku pizzu s tenkou kôrkou v očarujúcom priestore, ktorý sa od 50. rokov minulého storočia zmenil len veľmi málo. V tej istej štvrti v reštaurácii Da Enzo si dajte čerstvé cestoviny Cacio e Pepe (omáčka z čierneho korenia a syra pecorina), či carbonaru (vajcia, guanciale, pecorino). Na remeselnú zmrzlinu zájdite do gelaterie Giolitti neďaleko Panteónu, kde si môžete vybrať z desiatok príchutí vrátane čokoládovej, škoricovej a pistáciovej. Ďalším skvelým miestom je Gelateria del Teatro s takými príchuťami, ako je malinovo-šalviová, biela čokoláda s bazalkou a straciatella mätová.

3. Kréta, Grécko

Aj táto krajina na juhu Európy je preslávená svojou poctivou, a pritom nesmierne chutnou kuchyňou. Spojte gurmánske zážitky s tými kultúrnymi – ideálne na Kréte. Rodisko kráľa olympských bohov a modernej európskej civilizácie je stredomorským klenotom. Ostrov je bohatý na archeologickú a mytologickú históriu, ktorá sa odráža v jeho starovekých ruinách a kultúrnych pamiatkach. Nasajte očarujúcu atmosféru starého benátskeho prístavu v meste Chania či pevností a kláštorov v Rethymone. Na majestátnej hore Ida sa údajne nachádza jaskyňa, v ktorej sa narodil Zeus.

A čo na Kréte ochutnať? Grécky šalát je veľmi obľúbený na celom svete. Pripravuje sa zo syra feta, paradajok, uhoriek, zelenej papriky a olív Kalamata. Kréťania však majú svoju vlastnú verziu a hrdo ju nazývajú krétsky šalát. Jediný rozdiel je v syre - namiesto fety používajú syr mizithra. Kréta je vôbec rajom syrov – ochutnajte aj s ďalších, ako staka, malaka, pichtogalo, graviera... Špecialitou Kréty sú tiež rôzne dobroty z kozieho a jahňacieho mäsa. Neodoláte tunajším výborným slaným koláčom - feniklový koláč marathópita je tradičný krétsky koláč plnený čerstvým feniklom a špenátom.

4. Cusco, Peru

Žeby prvé prekvapenie rebríčka? Tajomné Cusco v ďalekom Peru sa nám spája s dávnou históriou. V jeho kamenných uličkách môžete nasávať dejiny Inkov, nevynechajte palác Qoriacancha a kostol Santo Domingo, ktoré lemujú námestie Plaza de Armas. V tomto vysokohorskom taviacom kotli indiánskej a mestickej kultúry však môžete zažiť aj výnimočné živé letné festivaly a ochutnať niečo výborné.

Ochutnajte adobo – bohatú polievku z prírodných korenín, kukuričného nápoja, s plátkami cibule, peruánskeho čili a kúskami bravčového mäsa, alebo chairo – jahňací vývar. Keď už ste v Cuscu, zahoďte predsudky a ochutnajte steak z tunajšej lamy alpaky, ktoré je skutočnou lahôdkou!

5. Florencia, Taliansko

Do top five sa dostali hneď dve talianske destinácie, a niet divu. Hlavné mesto čarovného Toskánska . nádherná Florencia, rodisko renesancie, talianskeho jazyka, mesto múzeí, galérií, umenia, ale aj romantických prechádzok, záhrad a zákutí. Pozrite si originál sochy Dávida, prejdite sa po malebnom moste Ponte Vecchio a určite zájdite do niektorej z florentských reštaurácií.

Zoznámte sa s kráľom stejkov – bistecca alla fiorentina, čiže stejk po florentsky! Ide o karé z mladého býka alebo jalovičky, pečené na grile a je jednou z najvyhlásenejších dobrôt Toskánska. Vyskúšajte aj fazuľovú polievku ribolittu, či tunajšie crespelle – špenátovo-ricottové palacinky. Samozrejme, nemôžete nevyskúšať toskánske výborné vína – Chianti, Barolo, Barbaresco...

Z ďalších destinácií sa v desiatke umiestnili indické Dillí (skúste jahňacie tandoori raan alebo maslové kuriatko), katalánska Barcelona (dajte si fideuu, čo je vlastne paella s cestovinou namiesto ryže), na 8. mieste skončilo americké New Orleans, kde môžete využiť blízkosť mora a ďať si čerstvé ustrice či krabie koláčiky. Vyskúšajte luxusnú reštauráciu Chemin a la Mer!

Na 9. mieste sa umiestnil portugalský Lisabon (špecialitou je tu výborná solená treska, grilované sardinky či chobotničky s olivami). Desiatku naj gurmánskych destinácií za posledné mesiace uzatvára Phuket s vyhlásenou thajskou kuchyňou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies