Najkrajšia lekáreň Bratislavy konečne odhaľuje svoje tajomstvá

NETKY.SK • 3 November 2023, 13:00 • 2 min
Najkrajšia lekáreň Bratislavy konečne odhaľuje svoje tajomstvá

Po dlhých 28 rokoch pre pár dňami opäť otvorili brány jednej z najkrajších pamiatok v historickom centre hlavného mesta. Budova na Panskej ulici oproti Dómu sv. Martina, kde sídli historická Lekáreň u Salvatora pozýva teraz aj Bratislavčanov a všetkých návštevníkov metropoly spoznať zblízka jej krásy a tajomstvá.

slovakia

left justify in out

Od novembra je pre všetkých milovníkov histórie, farmácie, architektúry, ale aj pre všetkých nadšencov, ktorí sa zaujímajú o krásne veci okolo seba teraz možnosť spoznať interiér „najkrajšej lekárne Bratislavy“ dôverne. Víkendové historicko-náučné komentované prehliadky interiéru Lekárne u Salvatora vás prevedú všetkými jej čarovnými fľaštičkami, šuflíkmi a ostatnými záhadnými historickými predmetmi, môžete obdivovať jej zrekonštruované podlahy, stropy, výnimočné ozdobné detaily.

Štýlová lekáreň fungovala na Panskej ulici nepretržite 91 rokov vo výbornom stave, až do roku 1995. Po rokoch majetkových nejasností a naťahovania je dnes lekáreň opäť pod gesciou mesta a v týchto dňoch sprístupnená aj verejnosti. Môžete tak znovu obdivovať aj nádherný pôvodný, veľmi vzácny barokový mobiliár s 300-ročnou históriou (pred sídlom na Panskej bola lekáreň na viacerých miestach Bratislavy).

Ide údajne o unikátny nábytok, čo sa týka celistvosti, zdobenia, krásy, ktorý neuvidíte nikde inde v Strednej Európe. Vedenie Bratislavy ho od zberateľa, ktorý bol istý čas jeho majiteľom, odkúpilo naspäť za 900 tisíc eur. Po rôznych obdobiach, keď priestory aj s mobiliárom boli striedavo cirkevným, súkromným a národným majetkom sa tak po r. 2020 dostala do výlučného vlastníctva mesta.

Táto ikona starej Bratislavy na Panskej ulici 35 a od r. 1963 chránená pamiatka, postavená lekárnikom Rudolfom Adlerom v r. 1904, sa tak postupne opäť stáva súčasťou čulého ruchu a života v meste. Neprehliadnete ju podľa sochy Krista Spasiteľa (salvator – po latinsky spasiteľ, záchranca) na fasáde.

Novembrové komentované prehliadky sa budú konať 11., 12., 18. a 19. 11, na najbližší termín si môžete rezervovať miesto tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies