Za vysokú infláciu v Rakúsku môže najmä gastronómia

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 12:00 • 2 min
Za vysokú infláciu v Rakúsku môže najmä gastronómia

VIEDEŇ - Za výrazne rýchlejšie tempo zvyšovania cien v Rakúsku v porovnaní s Nemeckom aj priemerom eurozóny zodpovedá najmä gastronómia. Vyhlásil to v utorok riaditeľ viedenského Inštitútu pre pokročilé štúdie (IHS) Klaus Neusser.

slovakia

left justify in out

Ceny v odvetví tlačia nahor pomerne dobre fungujúci turizmus, slabšia ponuka reštaurácií súvisiaca s nedostatkom personálu, ako aj klesajúci počet gastroprevádzok na vidieku, spresnil Neusser. Medziročná marcová inflácia v Rakúsku podľa predbežných údajov dosiahla 9,1 %. V Nemecku to bolo 7,4 % a priemer eurozóny sa pohyboval na úrovni 6,9 %.

 

V porovnaní s Nemeckom v Rakúsku výraznejšie posilnili aj ceny nábytku alebo nových automobilov, poznamenal šéf IHS. Reguláciu cien ako nástroj na utlmenie inflácie nepovažuje za vhodnú. Oveľa lepšie je podporiť hospodársku súťaž tak, aby ceny vytváral trh, uzavrel Neusser. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies