ROZHOVOR Zvažuje kúpu bytu či domu v čase pandémie? Analytik vysvetlil, ako koronakríza ovplyvní ceny nehnuteľností

NETKY.SK • 28 Október 2020, 12:50 • 2 min
ROZHOVOR Zvažuje kúpu bytu či domu v čase pandémie? Analytik vysvetlil, ako koronakríza ovplyvní ceny nehnuteľností

BRATISLAVA – Ceny nehnuteľností na Slovensku dlhodobo rastú. Nárast cien dokonca neovplyvnila ani pandémia nového koronavírusu a ceny nehnuteľností sa naďalej zvyšovali. V prípade, že zvažujete kúpu nehnuteľnosti, odborník radí, či sa oplatí počkať a „bublina“ na trhu spľasne alebo netreba už s kúpou viac otáľať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Analytik Tatra banky Boris Fojtík uviedol, že s príchodom prvej vlny pandémie sa rast cien na trhu nehnuteľností nezastavil a ceny naďalej rástliVysvetlil to tým, že už na jar, kedy došlo na Slovensku k čiastočnému lockdownu, ľudia mohli požiadať o odklad splátok, čo výrazným spôsobom zjednodušilo ich situáciu.

 

Prepad cien pravdepodobne nehrozí

Nedostali sa teda do situácie, kedy sa museli zbavovať svojich nehnuteľností pod tlakom, že nebudú mať financie na uhrádzanie svojich záväzkov. Zároveň zdôraznil, že trh s nehnuteľnosťami iba veľmi pomaly reflektuje na vývoj ekonomiky.

 

„Dnes je to vnímanie situácie ohľadne COVID-19 iné ako v marci, kedy mnohí videli akýsi Armagedon. S vírusom sme sa naučili žiť, očakáva sa, že v horizonte polroka tu budeme mať nejakú relevantnú vakcínu a život pôjde ďalej. Majitelia nehnuteľností tak nebudú vnímať impulz pri predaji, aby išli s cenou radikálne dole,“ podotkol Fojtík.

 

img

 

Dodal, že na slovenskom trhu je nedostatok nehnuteľností, čo je ďalším významným faktorom ovplyvňujúci ich cenuOdborník sa domnieva, že ak sa situácia nezmenízároveň sa nezvýši dostupnosť nových nehnuteľností na trhu, tak k výraznejšiemu poklesu cien nehnuteľností nedôjde.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR Plánujete vlastné bývanie? Odborník vysvetlil, aké sú podmienky získania hypotéky v čase pandémie

 

Trh s nehnuteľnosťami sa stabilizuje

Zároveň nepredpokladá ani taký dynamický nárast cien, ako tomu bolo v posledných rokoch. „Očakávam stabilizáciu alebo spomalenie nárastu cien,“ uviedol analytik.

 

„Pri cenách nehnuteľností je veľmi dôležité sa pozrieť na to, ako sa vyvíjali ceny bytov a rodinných domov, pričom byty plnili v posledných rokoch aj inú funkciu, okrem bývania. Mnohí majitelia byty vnímali ako investičný statok, ktorým si saturovali nedostatok možností uložiť si svoje peniaze na iný zaujímavý investičný produkt. Vnímali to ako dobrú príležitosť, ktorá im buď prinesie zhodnotenie vo forme nárastu ceny nehnuteľnosti alebo vo forme nejakej renty v podobe nájmu. A toto bol veľmi silný faktor, ktorý hnal ceny bytov nahor,“ povedal Fotjík.

 

img

 

Analytik tiež poukázal na to, že pri rodinných domoch sa podobný scenár neudialpreto ceny stagnovali alebo rástli len veľmi pomaly. Ako dodal, ceny bytov medziročne za posledné štyri roky rástli v dvojciferných číslach, pričom ceny bytov zaznamenali až 8,5% nárast a ceny domov iba 3,3% ročne, čo približne kopíruje infláciu, teda prirodzený nárast cenovej hladiny.

 

Fojtík tiež dodal, že dnes už ľudia v menšej miere využívajú takýto „špekulačný“ investičný kapitál na trhu, ako tomu bol pred pár rokmi, pretože sa neočakáva ďalší silný impulz v podobe zhodnotenia cien bytov, čo automaticky znižuje ich záujem.

 

Scenár z roku 2009 sa nezopakuje

Analytik vylúčil podobný scenár, ktorý sa udial v roku 2009, kedy spľasla „bublina“ na trhu nehnuteľností a došlo k výraznému poklesu ich cien. Ako sám vysvetlil, tento trh ovplyvnili viaceré faktory ako napríklad výrazný pokles HDP, silný nárast novej výstavby a dokončenie mnohých projektov, ako aj vysoká miera nezamestnanosti, ktorá dosiahla dvojnásobnú úroveň tej súčasnej.

 

img

 

„Dnes tieto faktory absentujú a ak si pozriete modely NBS, tie hovoria, že bublina na realitnom trhu ani nie je. S miernyn nárastom počtu nezamestnaných za posledných 5-6 mesiacov sa však riziko jej vzniku zvýšilo,“ skonštatoval Fojtík s tým, že ak sa zastabilizuje situácia na tých úrovniach ako sme dnes, riziko nafúknutia a následného spľasnutia tejto bubliny sa ani neudeje.

 

Dodal však, že ak sa druhá vlna pandémie vymkne spod kontroly a mnohé podniky budú musieť zavrieť a prepúšťať svojich zamestnancov, až v takom prípade to negatívne ovplyvní trh nehnuteľností.

 

Hrozí pražský scenár aj v Bratislave?

V hlavnom meste je rast cien nehnuteľností najvýraznejší v rámci celého Slovenska. Mnohí odborníci preto varujú, aby sa Bratislava nevydala podobnou cestou ako Praha, kde sa ceny nehnuteľností vyšplhali na astronomické čiastky.

 

Ako vysvetlil Fojtík, Praha má za sebou veľmi turbulentné obdobie čo sa týka rastu cien nehnuteľností v dôsledku nízkej výstavby nových bytov, ktoré je príznačné aj pre Slovensko, obzvlášť pre Bratislavu.

 

img

 

„Chcem veriť, že sa tomuto scenáru dokážeme vyhnúť, je to však v rukách komunálnych politikov. Celkové nastavenie procesu vydávania stavebných povolení, ktoré je na Slovensku dlhodobo kritizované. Verím, že aktuálna vláda má ochotu s tým niečo robiť a ak sa to podarí, vieme sa tomuto scenáru vyhnúť,“ dodal odborník.

 

Treba s kúpou či predajom ešte počkať?

Ľudia, ktorí zvažujú kúpu či predaj nehnuteľnosti by už podľa Fojtíka nemali očakávať výrazný pokles či naopak nárast cien nehnuteľností. Majiteľom nehnuteľností, ktorí vyčkávali s predajom domu či bytu s úmyslom predať nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu radí, aby už predaj neodkladali.

 

Podobná situácia je aj v prípade kupujúcich, ktorí naopak očakávali pokles cien. Dodal, že budúci majitelia by už kúpu vlastnej nehnuteľnosti nemali odkladať, pretože sa im len navyšujú náklady spojené s náhradným bývaním vo forme prenájmov.

 

img

 

„Určite aj prípadný mierny pokles cien nehnuteľností ľuďom len ťažko vykompenzuje stratený čas a náklady pri platení nájmu,“ hovorí Fojtík.

 

„Predávajúci aj kupujúci sú dnes v tejto situácii oslobodení. Nemusia sa zamýšľať nad tým, či kúpiť alebo predať dnes, zajtra či o mesiac, ale vtedy, kedy im to reálne vyhovuje,“ uzavrel odborník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies