Najčastejšie rozhodnutia, ktorými si ľudia ničia život

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Najčastejšie rozhodnutia, ktorými si ľudia ničia život

Život je plný rozhodnutí, ktoré nás formujú, a ovplyvňujú našu budúcnosť. Niektoré z nich sú však také zlé, že nám ničia život, a bránia nám v šťastí a úspechu. V tomto článku sa dozviete, aké sú to najčastejšie rozhodnutia, ktorými si ľudia ničia život, a ako sa im vyhnúť.

slovakia

left justify in out

Život je plný rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú našu budúcnosť, šťastie a úspech. Niektoré rozhodnutia sú dobré, iné zlé, a niektoré sú katastrofálne. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najčastejších rozhodnutí, ktorými si ľudia ničia život, a ako sa im vyhnúť.

Zostať v nezdravom vzťahu

Jedným z najhorších rozhodnutí, ktoré môžete urobiť, je zostať v nezdravom vzťahu, ktorý vás oberá o radosť, sebavedomie a šancu na lepší život. Nezdravý vzťah môže byť plný hádok, podvádzania, lží, násilia, manipulácie, závislosti, nedostatku rešpektu, lásky a podpory. Takýto vzťah vás môže izolovať od rodiny, priateľov, koníčkov a cieľov. Môže vás tiež zanechať s fyzickými a psychickými traumami, depresiou, úzkosťou, nízkym sebavedomím a strachom.

Ak ste v nezdravom vzťahu, musíte si uvedomiť, že si zaslúžite niečo lepšie, a že máte silu a odvahu to zmeniť. Nemusíte sa cítiť vinní, hanbiť sa, alebo sa báť opustiť svojho partnera. Máte právo na šťastie, lásku a rešpekt. Hľadajte pomoc a podporu od rodiny, priateľov, odborníkov, alebo organizácií, ktoré vám môžu pomôcť vymaniť sa z nezdravého vzťahu a začať novú kapitolu vo svojom živote.

Neinvestovať do seba

Ďalším zlým rozhodnutím, ktoré môžete urobiť, je neinvestovať do seba. To znamená, že sa nevenujete svojmu osobnému a profesionálnemu rozvoju, vzdelaniu, zdraviu, záľubám, a vášniam. Tým sa obmedzujete na svoj potenciál, možnosti a šťastie. Neinvestovať do seba je ako nechať svoje auto bez údržby, benzínu, a poistenia. Skôr či neskôr sa pokazí, a budete musieť čeliť drahým a zbytočným problémom. Ak chcete mať úspešný a spokojný život, musíte sa starať o seba, a investovať do seba.

To znamená, že sa učíte nové veci, rozvíjate svoje zručnosti, získavate nové skúsenosti, zlepšujete svoje zdravie, cvičíte, relaxujete, meditujete, čítate, cestujete, robíte to, čo vás baví, a čo vás napĺňa. Tým si zvyšujete svoju hodnotu, sebavedomie, kreativitu, produktivitu, a šťastie. Investovať do seba je ako investovať do svojej budúcnosti. Prináša vám výhody, ktoré sa vám vrátia s úrokmi.

Nežiť podľa svojich hodnôt

Ďalším rozhodnutím, ktorým si ľudia ničia život, je nežiť podľa svojich hodnôt. Hodnoty sú to, čo nám dáva zmysel, smer, a motiváciu v živote. Sú to naše presvedčenia, princípy, a priority, ktoré nám hovoria, čo je pre nás dôležité, správne, a dobré. Keď žijeme podľa svojich hodnôt, cítime sa spokojní, šťastní, a naplnení. Keď žijeme v rozpore so svojimi hodnotami, cítime sa frustrovaní, nespokojní, a prázdni.

Ak chcete mať zmysluplný a autentický život, musíte žiť podľa svojich hodnôt. To znamená, že sa rozhodujete, konáte, a žijete v súlade s tým, čo je pre vás skutočne dôležité, a nie podľa toho, čo očakávajú, alebo žiadajú od vás iní.

To znamená, že si stanovujete svoje vlastné ciele, a snažíte sa ich dosiahnuť, a nie sa prispôsobovať cudzím plánom, a snom. To znamená, že si vyberáte svoje vlastné spoločenstvo, a obklopujete sa ľuďmi, ktorí vás rešpektujú, podporujú, a inšpirujú, a nie sa nechať ovplyvňovať, alebo zneužívať ľuďmi, ktorí vás znevažujú, kritizujú, alebo sabotujú. Žiť podľa svojich hodnôt je ako žiť podľa svojho kompasu. Ukazuje vám, kde je vaša severná hviezda, a ako sa k nej priblížiť.

Nevedieť povedať nie

Mnohí ľudia majú problém s povedaním nie, keď im niekto niečo požiada, ponúkne, alebo navrhne. Boja sa, že by tým urazili, stratili, alebo zarmútili druhú osobu, alebo by boli považovaní za sebeckých, neochotných, alebo nepríjemných. Preto súhlasia s vecami, ktoré im nevyhovujú, nezaujímajú, alebo im škodia. Tým sa dostávajú do situácií, ktoré im berú čas, energiu, peniaze, a slobodu. Nevedieť povedať nie je ako nechať svoj život riadiť inými. Znamená to, že sa nevážite, nechránite, a nevyjadrujete svoje potreby, pocity, a názory.

Neodpúšťať sebe a iným

Ďalším rozhodnutím, ktorým si ľudia ničia život, je neodpúšťať sebe a iným. Každý z nás urobil v živote nejaké chyby, zlyhania, alebo prehrešky, za ktoré sa cítime vinní, hanbíme sa, alebo sa trápime. Tiež sme boli zranení, sklamení, alebo podvedení inými ľuďmi, na ktorých sme nahnevaní, nenávidíme ich, alebo im želáme zlé. Keď neodpúšťame, držíme v sebe negatívne emócie, ktoré nám ubližujú, a bránia nám v uzdravení, zmierení, a pokoji. Neodpúšťať je ako nosiť ťažké bremeno, ktoré nás spomaľuje, a zabraňuje nám v pohybe vpred.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: odzadu.startitup.sk, eduworld.sk, tvojzivot.sk. titulná foto: letsreachsuccess.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies