Do kín prichádzajú novinky na čele s česko-slovenskou koprodukciou

NETKY.SK • 17 Január 2020, 10:2 • 2 min
Do kín prichádzajú novinky na čele s česko-slovenskou koprodukciou

BRATISLAVA - Tri filmové novinky spestrili tento týždeň program slovenských kín. V ponuke je rodinná komédia, poľská dráma a tiež nový počin od tvorcov kinohitu Všetko alebo nič.

slovakia

left justify in out

Slovenská a česká produkcia

Snímka Príliš osobná známosť je, podobne ako jej predchodca, adaptáciou knižného bestselleru spisovateľky Evity Twardzik Urbaníkovej. Film režisérky Marty Ferencovej a producenta Petra Núňeza vznikla v česko-slovenskej koprodukcii a prináša príbehy troch žien, ktoré sa poznajú alebo sa spoznajú. Spája ich priateľstvo, muž a malé, päťročné dievčatko.

 

 

Simona si nanovo buduje život po tom, čo sa rozvedie a syn sa rozhodne žiť s otcom. Natáliu si nájde láska v podobe vdovca s malou dcérkou a obetavou babkou. A Eva aj v dôchodkovom veku zisťuje, že do jej života stále patrí láska partnerská, nielen tá k vnučke. Úsmevný i dojemný príbeh je dôkazom toho, že spôsobov lásky je toľko, koľko je ľudí na zemi. Film "o láske k mužom, k deťom, k sebe samým, o zodpovednosti za tých, ktorých milujeme, aj za tých, ktorí ich milovali pred nami".

 

 

Predstavia sa tu české herečky Petra Hřebíčková, Tatiana Dyková, Eliška Balzerová.  Mužské postavy, ktoré hrdinkám zamotajú životy, stvárňujú srbskí herci Branislav Trifunovič, Miki Manojkovič a Chorvát Janko Popovič Volarič. Zo slovenských hercov vo filme hrajú Ľuboš Kostelný a Marián Mitaš.

 

img

 

Obdobie povojnového Poľska

Od 16. januára je v knihách aj poľská dráma Milosť (r. Jan Jakub Kolski). "Odrofúz" je zabitý v roku 1946, oddelenie bezpečnosti vykopáva jeho telo až štyrikrát, aby sa ubezpečilo, že je naozaj mŕtvy. Matka vojaka toto poníženie nevie zniesť a presvedčí svojho manžela, aby rakvu s telom ich syna ukradli a spoločne sa vydali na cestu do Kalwaria Paclawska. Práve tu chce znova ich syna pochovať. Cesta je plná dramatických udalostí.

 

 

K putujúcim sa pridáva aj Jurgen, utečenec z tábor väzňov. Film sa odohráva v období dramatických dejín povojnového Poľska a stále zostáva univerzálny vo svojom príbehu – boji dvoch rodičov, aby znovu získali svoju dôstojnosť a rovnováhu v živote po tom, čo stratili dieťa.

 

 

Legendárny doktor je späť

S originálnou verziou príbehu o legendárnom zverolekárovi prišiel do kín oscarový režisér Stephen Gaghan. Film Dolittle je pre neho zaujímavou "odbočkou" od jeho thrillerov Syriana a Traffic - Nadvláda gangov. Platí to aj pre Roberta Downeyho Juniora, ktorý hi-tech oblek Iron Mana vymenil za pomerne excentrického dobrodruha. Doktor Dolittle bol tak výnimočný, že ho menovali osobným lekárom anglickej kráľovnej Viktórie. Ale to je minulosť. Pred pár rokmi ovdovel a od tej doby sa utiahol za múry svojho kedysi veľkolepého sídla, obklopený svojimi zvieracími priateľmi, s ktorými si rozumie najlepšie.

 

img

 

To až dovtedy, kým mu do života nevstúpi jeden drzý chlapec, ktorý si vzal do hlavy, že bude jeho učňom a navyše ho povolajú ku kráľovnej, ktorá ochorela na smrteľne nebezpečnú chorobu. A pretože liek proti tejto chorobe sa nachádza na legendami opradenom exotickom ostrove, musí sa Dolittle vydať na dobrodružnú plavbu do neznáma. Samozrejme, v sprievode svojich priateľov, medzi ktorými je napríklad vystrašená gorila, strelená hus, cynický pštros či optimistický ľadový medveď.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona