Najčastejšie pasce pri výbere správneho životného partnera

NETKY.SK • 6 Január 2024, 13:33 • 2 min
Najčastejšie pasce pri výbere správneho životného partnera

V dnešnej modernej spoločnosti je už zaužívaných niekoľko kritérií, ktoré by sme údajne mali používať a zohľadňovať pri výbere toho správneho partnera, s ktorým zažijeme radostný a spokojný spoločný život.

slovakia

left justify in out

Hovorí sa, a veľká časť spoločnosti sa na tom zhodne, že ak si chceme vybrať toho najlepšieho človeka do života a pre rodinný život, mali by sme hľadieť na: spoločné záujmy (obaja radi cestujete, máte radi hudbu, spoločnosť...), to, či zažívate pri tom človeku silné pocity, či má očarujúcu a zaujímavú osobnosť (zmysel pre humor, obľúbenosť v spoločnosti, rečnícke schopnosti, dobrodružná a aktívna povaha...), či má dobré sociálne postavenie a serióznu prácu, či pre vás príťažlivo vyzerá a ešte vám aj sexuálne absolútne vyhovuje.

Áno, máte pravdu - sú to všetko veci, ktoré znejú naozaj lákavo a naše pocity nám hovoria: „Samozrejme, prečo by som toto všetko nemal od svojho partnera očakávať?....“ 

Prečo? Odpoveď je jednoduchá a veľmi presvedčivá. Všetky hore spomenuté kritériá - teda očarujúca povaha, zábavnosť, dobrý vzhľad, spoločné záujmy, príťažlivo spoločne trávený čas, vzhľad, sex, dokonca aj seriózna práca a postavenie v spoločnosti – to všetko sú body, ktoré môže spĺňať aj taký človek, ktorý vás môže v dlhodobom vzťahu a spoločnom rodinnom živote psychicky aj fyzicky zruinovať a zničiť vám život.

Odborníci na partnerské a rodinné vzťahy upozorňujú, že rôzne manipulatívne a narcistické typy osobností sú pre nás hrozbou práve preto, že majú aj mnoho očarujúcich a atraktívnych čŕt, ktoré dokážu aj veľmi úspešne – najmä pri prvých stretnutiach a na začiatku vzťahu – prezentovať.

V prvých týždňoch vzťahu s psychopatom môžete zažívať nádherné chvíle, plné smiechu, zábavy, vzplanutia, originálnych a ohnivých vyznaní lásky, darčekov, prekvapení... A nemusí sa jednať iba o týždne – taký človek s narcistickou poruchou si môže celé roky udržiavať dobrú prácu, dobrý životný štandard, čo sa týka materiálneho zabezpečenia, dokáže v určitých chvíľach v spoločnosti a vzťahoch dobre fungovať, pôsobiť príjemne, veľkoryso... skrátka ako ideálny partner!
Preto odborníci upozorňujú, že na začiatku spomenuté kritériá, ktoré tak radi používame pri výbere životného partnera by sme mali určite zrevidovať a zamyslieť sa nad tým, či pre pokojný, zdravý a bezpečný život nepotrebujeme predsa len niečo celkom iné...

Na to, aby ste sa vyhli obrovskej životnej katastrofe a nespojili svoj život s toxickým človekom, ktorý vami bude manipulovať, zneužívať, klamať a trýzniť vás pre svoje osobné pohnútky, hľadajte vo svojom budúcom partnerovi radšej celkom iné kvality. Ktoré sú to?

1. Začnite nehľadaním

Ak ste prežili traumatický vzťah s človekom, ktorý vás sklamal, zradil, zneužíval, úplne prvou radou je – nehľadať chvíľu! Vzťah s narcisom či  psychopatom každému spôsobí na duši šrámy, či si to priznáte, alebo nie. Ľudia zranení z predošlého vzťahu robia najčastejšie tú chybu, že svoje rany si idú zapĺňať iným človekom. Chyba! Po toxickom vzťahu si dajte chvíľu pokoj, pauzu, ticho, venujte sa sebe, svojím pocitom, hýčkajte sa, odpustite si, postavte sa na nohy... A až po utíšení najväčších rán sa začnite rozhliadať okolo seba.

 2. Spojenie

Hľadajte človeka, ktorý je schopný väzieb. Rečniť o nezávislosti a autonómnych životoch dvoch partnerov je dnes moderné, no šťastný vzťah vám to neprinesie. Zdravý partner je ten, ktorý sa nebojí záväzkov a faktu, že spája svoj život s niekým iným. Žiadny pevný vzťah nemôže existovať s tým, že si každý robí čo chce a že sa nevzdáme kúska svojej slobody.

3. Autentickosť

Jeden z varovných príznakov pri hľadaní partnera je, keď spozorujete, že váš potenciálny budúci dokáže mať viac tvári. Ak sa pred každým tvári inak, mení názory, nálady, vie byť v každej situácii iný a z nepríjemného naladenia okamžite preskakuje na milú tvár, vedzte, že niečo nie je v poriadku. Hľadajte autentického, úprimného človeka, ktorý dokáže byť za každých okolností sám sebou, je verný svojim názorom, hodnotám.

4. Autonómnosť

Ak sme hovorili o schopnosti naviazania sa, rovnako dôležitá je na druhej strane u človeka aj schopnosť zachovať si svoj autonómny život, s vlastnými záujmami, priateľmi, časom. Ak váš partner žiarli na vaše hobby, kamarátov, rodinu, vlastné počiny a aktivity, chce si vás so všetkým privlastniť a dáva vám vehementne najavo, že má byť vždy na prvom mieste, niečo nie je v poriadku.

5. Pozornosť

Je to jedna zo základných vecí pre šťastný vzťah. Vie tu byť ten človek pre vás, keď to potrebujete? Vie pomôcť, priložiť ruku k dielu? Vie vás vypočuť, dať pocit, že je na vašej strane? V tom prípade ste vyhrali jackpot!

 

6. Prijate

Poznáte ten božský pocit, keď sa v niekoho prítomnosti cítite prijatý taký, aký ste? Tak to je ono! Je dobre, ak v živote rastieme, učíme sa na vlastných nedostatkoch a máme okolo seba ľudí, ktorí nás k tomu rastu motivujú. No to neznamená cítiť sa neustále zosmiešňovaný, upozorňovaný, opravovaný... Žiť v prostredí, kde sú nám neustále podsúvané pocity viny, výčitiek, nehodnosti, že nie sme stále v niečom dosť dobrí, je zničujúce pre naše zdravie a život. Hľadajte ľudí, ktorí dokážu prijať vás ako osobnosť!

7. Zodpovednosť

Takisto jedna zo základných „zlatých“ vlastností pre dobrý a fungujúci vzťah. Človek, ktorý nevie niesť zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia, očakáva všetko od druhých, žije v pocitoch sebaľutovania, obete, fňuká nad tým, kto mu čo spôsobil, ... od takého utekajte po prvej minúte!

8. Emočná zrelosť
Nesmierne dôležitý bod. Emočne nezrelí rodičia dokážu napáchať obrovské škody na životoch a vývoji detí tým, že im nedokázali dodať oporu, lásku, prijate, stabilitu. To isté budete zažívať s emočne nezrelým partnerom. Kto nie je schopný starať sa a byť zodpovedný za svoje emócie, nech radšej ostáva sám.

9. Rovnocennosť
Nič nové pod slnkom. Nedá sa šťastne žiť vo vzťahu, kde vás partner podceňuje, považuje za menejcenného. A to isté platí aj opačne, život s človek, ktorý sa stále podceňuje a nepozná svoju hodnotu je takisto tortúra.

10. Dôveryhodnosť

Veľmi jednoduché – človek môže mať množstvo krásnych rečí. No dôležité je, aby tie reči aj platili. Držanie slova, pocit, že sa môžete na svojho partnera spoľahnúť – to je jeden z pilierov dobrého vzťahu.

11. Zvládanie konfliktov

Pozor, toto je výstražné a veľmi vážne znamenie! Človek, ktorý často vybuchuje, kričí, mláti okolo seba, nezvláda agresiu, svoje pocity, vášne, chce mať vždy pravdu, je panovačný a nikdy si neuzná chybu – to v žiadnom prípade nie je človek do spoločného života!

12. Aktívny prístup k životu

Jeden z aspektov šťastného rodinného života je, že obaja partneri dokážu k životu pristupovať aktívne, s odhodlaním kráčať dopredu, zaujímajú sa o svet, okolie, učia sa, nestrácajú elán, zvedavosť, chuť žiť.

13. Spoločné hodnoty

Môžete mať radi inú hudbu, jeden radšej hory, druhý more, jeden špagety, druhý stejk... To všetko sa dá úspešne zvládať. No ak sa nedohodnete na základných životných hodnotách (satanista vs. kresťan, promiskuita vs. vernosť, bezdetnosť vs. veľká rodina...), do takého vzťahu radšej ani nejsť.

A ešte jeden „bonus“ na záver – maličkosť, ktorú by ste si mali všímať, ak chcete pokojný a zdravý vzťah:

14. Vzťah vášho partnera s rodičmi
Je na nich príliš naviazaný? Nedokázal sa odstrihnúť? Rozkazujú mu a majú na neho vplyv? Alebo o nich hovorí nenávistne, nedokáže sa s nimi zniesť ani na minútu? TO všetko sú varovné signály, že tento človek ešte nespracoval stále svoju osobnosť a prvotné vzťahy, a preto nie je pripravený do života s inou dospelou osobou.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies