Svetoví hudobníci, ktorí sa v minulosti zdôverili so svojimi problémami s duševným zdravím

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Svetoví hudobníci, ktorí sa v minulosti zdôverili so svojimi problémami s duševným zdravím

SVET - V posledných rokoch sa umelci podieľajú na destigmatizácii problémov duševného zdravia zdôverením sa zo svojich vlastných skúseností. V tomto článku sa dočítate o tých najznámejších spolu aj s ich problémami, s ktorými museli zápasiť.

slovakia

left justify in out

Príliš dlhú dobu príliš veľa ľudí – vrátane hudobníkov – v tichosti bojovalo s problémami duševného zdravia, pričom svetu ukazovali ,,štastnú" tvár. Veci sa však už zmenili. V posledných rokoch mnohí umelci z rôznych žánrov využili svoje platformy, aby sa vyjadrili v nádeji, že destigmatizujú všetko od depresie až po bipolárnu poruchu otvorením sa a zdôvernením sa o svojich vlastných bojoch a metódach na ich zvládanie.

 

O svoje skúsenosti s popôrodnou depresiou sa podelili napríklad Adele a Alanis Morissette. Billie Eilish sa zase otvorila o tom, ako jej narastajúca sláva viedla k depresii a samovražedným myšlienkam, zatiaľ čo Bebe Rexha a Halsey sa podelili o svoje diagnózy bioplárnej poruchy. Rocker Guns N’ Roses Duff McKagan, ktorý bojuje s panickou poruchou, prezradil, že nová pieseň bola napísaná uprostred záchvatu paniky, zatiaľ čo Rick Springfield si vo svojich memoároch pripomenul pokus o samovraždu.

 

Toto sú len niektorí z odvážnych umelcov, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti, aby povzbudili milióny fanúšikov, ktorí ich počúvajú a tiež možno trpia istými psychickými problémami. Tu je zoznam tých najznámejších hudobníkov, ktorí v živote zažívali ťažšie obdobia kvôli psychickým problémom, a rozhodli sa s tým ,,vyjsť do sveta".

 

Adele

 

Anglická speváčka a víťazka Grammy sa otvorila v súvislosti s popôrodnou depresiou v roku 2016 pre Vanity Fair, keď vysvetlila, prečo váha mať ďalšie dieťa po privítaní syna Angela. "Som príliš vystrašená. Po pôrode som mala veľmi ťažkú postpôrodnú depresiu a to ma vystrašilo,“ povedala, pričom poznamenala, že neberie antidepresíva.

 

„Viem, že po pôrode – alebo post natal, ako sa tomu v Anglicku hovorí – nechcete byť so svojím dieťaťom, bojíte sa, že by ste mohli svojmu dieťaťu ublíži, bojíte sa, že nevykonávate dobrú prácu. Ale bola som posadnutá svojím dieťaťom. Cítila som sa veľmi nepotrebná. Mala som pocit, že som urobila najhoršie rozhodnutie v mojom živote. … Môže to mať rôzne formy," zdôverila sa speváčka.

 

img

anglická speváčka Adele

 

Alanis Morissette

 

Po privítaní tretieho dieťaťa v roku 2019 sa speváčka v príspevku na svojej webovej stránke otvorila o svojom boji s popôrodnou depresiou. „Nebola som si istá, či tentoraz budem mať popôrodnú depresiu/úzkosť. Alebo, ako ja zvyknem nazývať: postpôrodná aktivita,“ napísala speváčka.

 

,,Hormóny. Nedostatok spánku. Zastretosť. Fyzická bolesť. Izolácia. Úzkosť. Kortizol. Zotavenie sa z pôrodu (tak krásne a intenzívne ako moje doma, pôrod snov), integrácia nového nebeského dieťatka so staršími nebeskými deťmi. Manželstvo. Všetky druhy PTSD (Posttraumatická stresová porucha) spúšťačov. PPD (Postpôrodná depresia) je stále taká záludná opica s mačetou."

 

img

kanadsko-americká speváčka Alanis Morissette

 

Ariana Grande

 

Poznám tieto rodiny a mojich fanúšikov a všetci tam toho zažili tak strašne veľa. Čas je tá najväčšia vec. Mám pocit, že by som ani nemala hovoriť o vlastných skúsenostiach, ako keby som ani nemala nič povedať. Nemyslím si, že niekedy budem vedieť, ako o tom hovoriť a neplakať,“ zdôverila sa americká popová hviezda pre Vogue o tom, ako trpela PTSD po tom, ako počas jedného z jej vystúpení v roku 2017 zahynulo po bombovom útoku viac ako 20 ľudí. “Vždy som mala úzkosť. Nikdy som o tom naozaj nehovorila, pretože som si myslela, že to majú všetci, ale keď som prišla domov z turné, bolo to najhoršie, čo som kedy zažila."

 

Ariana Grande tiež prehovorila 2. mája 2021 v nádeji, že preruší stigmu okolo duševného zdravia. „Toto je k ukončeniu stigmatizácie v oblasti duševného zdravia a normalizácii žiadania o pomoc,“ predstavila Grande minigalériu textových slajdov, ktorá obsahovala množstvo zdrojov. „Vyliečenie nie je lineárne, zábavné, rýchle a už vôbec  nie ľahké, ale sme tu a musíme sa zaviazať k tomu, že tento čas urobíme čo najzdravší, mierumilovnejší a najkrajší."

 

img

americká popová hviezda Ariana Grande

 

Bebe Rexha

 

Speváčka povedala svojim fanúšikom prostredníctvom sociálnych médií v roku 2019, že jej diagnostikovali bipolárnu poruchu. „Dlhý čas som nechápala, prečo mi je tak zle. Prečo som sa cítila tak zle, že som nechcela opustiť svoj dom alebo byť v blízkosti ľudí a prečo som cítila také stavy, kvôli ktorým som nemohla ani spať a chcela som kvôli nim prestať pracovať alebo tvoriť hudbu. Teraz už viem prečo,“ napísala Rexha. ,,Úprimnosť je forma sebalásky."

 

img

americká speváčka albánskeho pôvodu Bebe Rexha

 

Billie Eilish

 

Mladá superstar je v súčasnosti možno profesionálne na vrchole sveta, ale jej nová sláva viedla v minulosti k depresii a samovražedným myšlienkam, povedala Gayle Kingovej pred Grammy Awards 2020. "Minulý rok som bola taká nešťastná... bola som akoby úplne bez radosti. Nikdy som si vtedy nemyslela, že budem šťastná, nikdy,“ povedala Eilish. „Nechcem byť príliš temná, ale naozaj som si nemyslela, že sa dožijem 17 rokov."

 

img

Speváčka Billie Eilish, keď mala ešte len 17 rokov.

 

Bruce Springsteen

 

Hudobník sa s americkým magazínom Esquire v roku 2018 podelil o to, že sa potýkal s problémami duševného zdravia, a že sa dvakrát emocionálne zrútil. „Už som sa dostal dosť blízko k [duševnej chorobe], keď viem, že mi nie je úplne dobre,“ povedal Springsteen, ktorý tiež poznamenal, že jeho otcovi bola diagnostikovaná paranoidná schizofrénia.

 

„V priebehu rokov som sa musel vyrovnať s mnohými problémami a užívam rôzne lieky, ktoré ma udržujú v rovnováhe; inak by som sa dosť dramaticky kýval a... predsa... kolesá sa môžu trochu vychýliť. Takže si musíme dávať pozor v našej rodine. Musím strážiť svoje deti a v tom som mal šťastie. Bolo to v mojej rodine totiž oveľa skôr, ako to mal môj otec."

 

img

americký spevák a skladateľ Bruce Springsteen

 

Duff McKagan

 

Basista Guns N’ Roses vydal 10. mája 2023 novú skladbu s názvom „To je pieseň“, ktorá si pripomenula mesiac informovanosti o duševnom zdraví. V otvorenom liste pre fanúšikov, ktorý bol zverejnený na jeho internetovej stránke, sa rocker zdôveril s tým, že od svojich 16 rokov „riešil určitú rozmanitú panickú poruchu“. Dodal, že s globálnou pandémiou sa to zmenilo. „Moja panika sa premenila, obrátila sa a priniesla so sebou nejakú temnotu, ktorá sa zjavne objavila z ničoho nič,“ napísal. ,,Môže to byť desivé," dodal McKagan.

 

„Toto je pieseň“ bola napísaná uprostred záchvatu paniky,“ odhalil McKagan vo svojej správe adresovanej fanúšikom. „Nevedel som dýchať a nevidel som jasne, ale v poslednom čase som našiel našťastie svoju akustickú gitaru ako útočisko. Ak sa dostanem ku gitare, budem hrať na akordy a rozoznievať melódie, môžem sa tak dostať z tej diery. Pre tých z vás, ktorí nikdy nezažili niečo také, považujte sa za požehnaných. Pre tých z vás, ktorí vedia, o čom hovorím: NIE STE V TOM SAMI!"

 

img

Basista Guns N’ Roses Duff McKagan

 

Kid Cudi

 

Clevelandský raper začal v roku 2016 bojovať proti depresii, a pre Billboard povedal: „Užíval som drogy, aby som sa pokúsil spraviť svoju depresiu." Dodal: „Mal som všetko, o čom som kedy sníval, pokiaľ ide o stabilitu. Ale ja som touto realitou nežil, pretože depresia ma doje*ala." O pár mesiacov neskôr na Facebooku odhalil, že sa ubytoval v liečebnom centre pre depresie a samovražedné nutkania. 

 

img

raper a spevák Kid Cudi

 

Pink

 

Speváčka sa zdôverila v rannej šou Today moderátorovi Carsonovi Dalymu v roku 2019 o duševnom zdraví a snahe vychovávať rodinu. Žila vtedy veľmi nekonvenčný život vďaka jej postaveniu a postaveniu jej manžela Carey Harta ako celebrity. „Bola som v depresii. Mala som úzkosti. Nad všetkým som až moc premýšlala,“ povedala Dalymu, pričom poznamenala, že ona a jej manžel tiež chodia na konzultačné stretnutia. „Myslím si, že hovoriť o [duševnom zdraví] je najdôležitejšie,“ povedala Pink. „Dúfam, že tabu z toho všetkého zmizne, pretože o tom hovorí čoraz viac ľudí."

 

img

americká speváčka Pink

 

Sinéad O'Connor

 

Speváčka údajne zrušila svoje plány na turné v roku 2012 kvôli bipolárnej poruche. „Ako všetci viete, medzi decembrom a marcom som mala veľmi vážnu poruchu a lekár mi poradil, aby som nešla na turné, ale nechcela som nikoho sklamať, pretože turné už bolo zarezervované tak, aby sa zhodovalo s vydaním albumu,“ napísala na svoju webovú stránku v príspevku, ktorý je už v súčasnosti vymazaný. „Tak hlúpo som ignorovala jeho radu na moju veľkú škodu, snažiac sa byť silnejšia, ako v skutočnosti som. Úprimne sa ospravedlňujem za akékoľvek ťažkosti, ktoré to mohlo spôsobiť."

 

V auguste 2017 O’Connor zdieľala emotívne a znepokojujúce videá o živote s duševnou chorobou. „Duševné choroby sú trochu ako drogy. Je im úplne jedno, kto ste. Rovnako viete, že je najhoršia je stigma, ktorej je tiež úplne jedno, kto ste,“ povedala v prvom videu a na druhý deň potom oznámila, že mala samovražedné myšlienky.

 

img

Americká speváčka Sinéad O’Connor, ktorá ma írsky pôvod.

 

Psychické problémy, či už je sú to depresie, úzkostné stavy alebo iné, netreba vôbec zanedbávať, ale kontaktovať odbornú pomoc a ihneď začať s liečbou. Ak aj poznáte niekoho vo vašom okolí, kto nimi trpí, tak mu vždy podajte pomocnú ruku, a neotáčajte sa mu chrbtom. Štatistiky ohľadom samovrážd sú totiž alarmujúce; viac ako 700.000 ľudí zomrie ročne na následky samovraždy!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies