Čo s pásmom Gazy ďalej? Ideálne by bolo vysťahovať arabské obyvateľstvo do Egypta, tam historicky patria

NETKY.SK • 15 December 2023, 13:00 • 2 min
Čo s pásmom Gazy ďalej? Ideálne by bolo vysťahovať arabské obyvateľstvo do Egypta, tam historicky patria

GAZA - Nemusíme ísť azda hlboko do dejín, všimnime si len, ako svet reagoval na masakru zo strany jedného palestínsko-arabského hnutia (volá sa HAMAS – po arabsky akronym pre niečo ako „dobytie“) a jeho kumpánov na izraelských civilistoch na území štátu Izrael. Ideálom pre gazanských Arabov by bola „okupácia Izraelom“, to by bolo to pravé orechové. Židia by museli Palestínčanov živiť a ich výrastkovia by sa predvádzali pred kamerami CNN a Al Jazeera, ako nebojácne a beztresne hádžu kamene na izraelské tanky. Lenže takú hlúposť Izrael neurobí, tie idylické roky izraelskej okupácie už ostávajú v palestínskych snoch. Musia sa o seba postarať sami.

slovakia

left justify in out

Nechutné podrobnosti vychádzajú len postupne na povrch a tým viac je zarážajúci postoj takej svetovej organizácie ako Organizácia svetových národov (OSN). Áno, je to práve ten spolok medzinárodného spoločenstva, ktorý v pamätný deň 29. novembra 1947 uznal rozdelenie územia Palestíny na židovský a arabský štát. Arabské štáty, vrátane vtedy ešte neexistujúceho palestínskeho národa, toto rozdelenie neprijali a napadli „novorodenca“ s názvom Izrael už po niekoľkých hodinách (ale to už je ´klišéovité´ opakovanie historickej reality). Odvtedy Izrael vedie permanentnú vojnu so svojimi arabskými susedmi. Krajiny ako Egypt a Jordánsko si po sérii neúspešných vojen so židovským štátom dali povedať a uzavreli s Izraelom mier. Niektoré iné sa o to nateraz pokúšajú, dokonca rodisko islamu, samotná Saudská Arábia.

 

No pozrime sa na OSN

Táto postupne viac a viac antisionisticky sa vyvíjajúca organizácia vznikla v závere druhej svetovej vojny a na počiatku nebola antiizraelská, skôr naopak. Sovietsky zväz sa stal dokonca prvým spojencom Izraela, až neskôr prišlo Francúzsko, potom USA, v zálohe majú Židia aj Indiu. Dnes, po 7.októbri 2023 a pred Vianocami je to na Strednom východe už dávno inak, podobne ako po 11. septembri 2001 v Amerike. Keď si zoberieme ostatné roky, tak iba od roku 2015 do minulého roka (rok 2023 nie je ešte kompletne zmapovaný) prijalo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov okolo 140 rezolúcií, spravidla antisemitských (nazývajú sa antisionistické). Inak je na svete všetko v poriadku, rezolúciu o Sýrii prijali iba jednu. Česť výnimkám spomedzi hlasujúcich krajín, ale tých výnimiek tam akosi nevidno.

 

Iste, OSN so svojimi cca 200 štátmi (rátam aj tie „pozorovateľské entity“) sa od svojho ideálu po svojom vzniku v polovici 40. rokov zmenila. Od počiatku bola takpovediac asymetrická, majúc svojho patriarchu Bezpečnostnú radu OSN – a niečo ako krovie, ku ktorým patrí aj druhá najdôležitejšia organizácia tohto medzinárodného telesaValné zhromaždenie.

A čo ďalej? OSN je ten posledný trpaslík, ktorý to „vyrieši“

Vo „veci“ útoku „militantov“ na suverénne územie Izraela 7. októbra 2023, pri ktorom zavraždili, poprípade uniesli do „iránskeho zajatia“, okolo 1. 450 ľudí (nie všetkých zabili hneď, na niektorých si bez ohľadu na pohlavie a vek sexuálne aj kanibalisticky „pochutnali“ dlhšie) sa bude ešte dlho diskutovať. Arabským „militantom“ sa podarilo zabiť aj tisícky gazanských Arabov, ale tento cieľ predsa sledovali a počet „nevinných“ palestínskych obetí s veľkou chuťou ´nafukujú´.

 

Po 7. októbri 2023 v hlavnom a stále najdôležitejšom orgáne OSN, v Bezpečnostnej rade, podala Ruská federácia návrh rezolúcie, ktorá v tomto obstarožnom orgáne nemohla obstáť. Stačí veto jedného štátu, ktoré na to majú právo podľa Charty OSN a váš návrh neprejde. K týmto oprávneným „vetistom“ patria aj takí dinosauri ako Francúzsko a Spojené kráľovstvo, ktoré už v takom honorovanom orgáne ako Bezpečnostná rada OSN nemajú čo hľadať. Svet sa po roku 1945 celkom zmenil. Ruský návrh v otázke útoku Iránu, resp. jeho komanda na Izrael bol diplomaticky pokrytecký. Samozrejme, že požadoval návrat rukojemníkov, ktorých „zajali (ani slovo o pojme „teroristi“). Návrh požadoval aj humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy. Židov nespomínal, tí majú hrdosť a zatiaľ si vystačia sami, o pomoc nežobrú. Len reagujú na zverstvá spáchané druhou stranou.

 

Ruský návrh rezolúcie ani náhodou nespomenul pôvodcu problému (to by sme museli ísť až k Abrahámovi a jeho potomstvu), štandardne žiada „ukončiť násilie“. No nádhera! Návrh v Bezpečnostnej rade neprešiel. Americká stála zástupkyňa Linda Thomas-Greenfieldová uviedla, že ruský návrh „zneucťuje obete masakry“ a ospravedlňuje páchateľov. Stály predstaviteľ Ruskej federácie v OSN Vasilij Nebenzia kontroval, že OSN zhatilo "globálne nádeje na ukončenie nepriateľstva". Tak sme sa to aspoň dopočuli na televíznom kanáli Al Jazeera v anglickej verzii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: JHU Hub - Johns Hopkins University
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies