Morálny rebel? Ako sa prestať starať o to, čo si myslí spoločnosť, a vytvoriť si vlastné pravidlá: Prekonajte spoločenský tlak, porušte sociálne normy a žite svoj najlepší život

NETKY.SK • 12 Január 2024, 18:10 • 2 min
Morálny rebel? Ako sa prestať starať o to, čo si myslí spoločnosť, a vytvoriť si vlastné pravidlá: Prekonajte spoločenský tlak, porušte sociálne normy a žite svoj najlepší život

Výskum v neurovede odhaľuje, že schopnosť ľudí postaviť sa sociálnemu vplyvu sa odráža v anatomických rozdieloch v mozgu. Ľudia, ktorí sa viac zaujímajú o zapadnutie, vykazujú väčší objem šedej hmoty v jednej konkrétnej časti mozgu, laterálnej orbitofrontálnej kôre. Táto oblasť priamo za obočím vytvára spomienky na udalosti, ktoré viedli k negatívnym výsledkom.

slovakia

left justify in out

Sociálny tlak je priamy vplyv iných ľudí na vaše myšlienky, túžby a činy. Je to pocit, že by ste mali žiť svoj život podľa naratívov iných ľudí a ísť cestou, ktorú moderná spoločnosť považuje za „prijateľnú“.

Sociálny tlak nás obmedzuje v škatuľke, ktorá obmedzuje možnosti toho, čo sa považuje za „úspešný život“. Všetci sme tam boli, sledovali, ako naši priatelia vstupujú do korporátnej pracovnej sily, ženia sa, majú deti atď., a celý čas sme si kládli otázku: "Je toto to, čo chcem pre seba?"

Prezlečená potreba zapadnúť

Ale spoločenský tlak nie je vonkajšia sila, ktorú vyvíja spoločnosť v snahe udržať vás pripútaných na cestu, ktorú v konečnom dôsledku nechcete. Ide skôr o vnútorný tlak, ktorý na seba vyvíjate na základe vašej podvedomej potreby zapadnúť medzi ľudí okolo vás.

To znamená, že máme moc porušovať spoločenské normy a žiť životy, ktoré nás robia skutočne šťastnými. V tomto článku budeme diskutovať o spôsoboch, ako môžete prekonať svoje pocity sociálneho tlaku, aby ste žili svoj najlepší život.

Sociálny tlak je tlak, ktorý na seba vyvíjame, aby sme žili život, ktorý naši rovesníci považujú za tradične úspešný. Vyplýva to z našej vnútornej túžby zapadnúť do života okolo nás a z našej potreby byť akceptovaný ľuďmi v našich životoch.

Sociálny tlak zvyčajne povzbudzuje ľudí, aby sa snažili zapadnúť medzi ľudí okolo nich. Niekedy môže byť zapadnutie prirodzené, ale v iných prípadoch môže človek cítiť potrebu zmeniť svoje názory, voľby a pohľady, aby sa vyhol tomu, že je ten zvláštny. Niekedy môže sociálny tlak povzbudiť pozitívne zmeny, ale niekedy môže povzbudiť negatívne a škodlivé správanie.

Určite si smer

Jedným z najväčších problémov sociálneho tlaku je, že ľudia často presne nechápu, čo ich poháňa. Namiesto toho predvolia veci, o ktorých spoločnosť hovorí, že by nás mali poháňať – peniaze, pracovné tituly, materiálne statky a lacné vzrušenie. 

Preto je mimoriadne dôležité jasne definovať svoje „prečo“. Vaše prečo je základným dôvodom všetkých vašich činov. Napríklad skutočnosť, že chcete byť hudobníkom na turné, môže byť dôvodom, prečo idete radšej na hudobnú školu ako na tradičnú vysokú školu. Ak chcete byť podnikateľom, vlastníctvo firmy môže byť dôvodom, prečo vás núti odísť z vysokej školy a prijať prácu na základnej úrovni so zaujímavým startupom, ktorý vás naučí škálovať spoločnosť.

Nikto nemôže vidieť víziu vášho života , ale ak ju nevidíte ani vy, potom nie je šanca, že ju budete môcť žiť. Z tohto dôvodu, keď chcete prekonať spoločenský tlak, musíte mať pevné pochopenie pre „prečo“, ktoré riadi vaše činy, takže keď sa vás niekto pokúsi ovplyvniť iným smerom, môžete hneď identifikovať, že to nie je správne - smer pre vás.

Nemusíte mať veľa priateľov

Pravdepodobne vidíte veľa ľudí, ktorí majú veľké priateľské skupiny a máte pocit, že ste divní, keď máte len pár alebo dokonca jedného. No, je absolútne zdravé mať malé množstvo priateľov. Pamätajte, že nejde o kvantitu, ale o kvalitu!

Sociálny tlak

Americká psychologická asociácia definuje sociálny tlak ako „vyvíjanie vplyvu na osobu alebo skupinu inou osobou alebo skupinou“. Tieto tlaky môžu byť pozitívne, pretože nás môžu motivovať k dobrému správaniu sa k druhým. Naopak, môžu byť negatívne v tom, že by nás mohli motivovať robiť veci, ktoré škodia nám alebo iným.

Adolescenti sú často ťahaní mnohými spôsobmi, obklopení dospelými, ktorí očakávajú dobré známky a správanie. Ich činy, ovplyvnené rovesníkmi, môžu nielen ovplyvniť ich pohodu, ale aj poškodiť emocionálne zdravie milovanej osoby prostredníctvom správania, ktoré môže byť deštruktívne. Chytený medzi svojimi vlastnými predstavami alebo túžbami a názormi iných môže viesť k pocitom stresu a nedostatočnosti.

Sociálny tlak však môže mať mnoho podôb a je pre akýkoľvek vek. Keď sa nás niekto, napríklad priateľ alebo rovesník, pokúša presvedčiť, aby sme niečo urobili, môže vyvíjať určitý druh sociálneho tlaku. Sociálny tlak môže byť aj súčasťou implicitných požiadaviek, ktoré na nás naša kultúra alebo spoločnosť kladie, a očakávania, že sa určitým spôsobom prispôsobíme. 

V niektorých prípadoch môže mať spoločenský tlak podobu vyhrážok alebo osobných útokov. Môže existovať aj očakávanie trestu alebo odmeny ako súčasť niektorých typov sociálneho tlaku.

Chráňte si duševné zdravie

Ťažké znášanie sociálneho tlaku je výzvou, ktorej čelia mnohí ľudia. Aj keď sociálny tlak môže ovplyvniť naše rozhodnutia rôznymi spôsobmi, môže sa stať problémom v našom živote, ak sa príliš často cítime nútení ísť so skupinou namiesto vlastných rozhodnutí, najmä ak máme pocit, že to, čo skupina robí, môže byť škodlivé pre nás alebo iných ľudí.

Prílišné odhodlanie potešiť iných, najmä ak to robíme na vlastnú škodu, môže byť tiež jednou z čŕt reakcie na traumu.

Ak máte pravidelne problémy so sociálnym tlakom alebo inými problémami, rozhovor s terapeutom by pre vás mohol byť cenný. Dozvedieť sa viac o svojej situácii, získať nové perspektívy a prísť s možnými riešeniami na zvládanie sociálnych tlakov sú niektoré z potenciálnych výhod spojených s prácou s odborníkom na duševné zdravie.

Niektorí ľudia uprednostňujú osobné stretnutia s terapeutom vo svojej oblasti, ale dostupné sú aj online zdroje. Online terapia vás môže spárovať s licencovaným terapeutom, ktorý má školenie a odborné znalosti v otázkach, o ktorých by ste mohli chcieť diskutovať a pracovať na nich.

Vlastnosti morálneho rebela

Po prvé, morálni rebeli sa vo všeobecnosti cítia dobre. Majú tendenciu maťvysokú sebaúctu a dôverujú vo svoj vlastný úsudok, hodnoty a schopnosti. Tiež veria, že ich vlastné názory sú lepšie ako názory iných, a preto majú sociálnu zodpovednosť za zdieľanie týchto názorov.

Morálni rebeli sú tiež menej sociálne inhibovaní ako ostatní. Nemajú obavy z toho, že sa budú cítiť trápne alebo že budú mať nepríjemnú interakciu. Možno najdôležitejšie je, že sa oveľa menej starajú o prispôsobenie sa davu. Takže, keď si musia vybrať medzi tým, či zapadnú a urobia správnu vec, pravdepodobne sa rozhodnú robiť to, čo považujú za správne.

Výskum v neurovede odhaľuje, žeschopnosť ľudí postaviť sa sociálnemu vplyvu sa odráža v anatomických rozdieloch v mozgu. Ľudia, ktorí sa viac zaujímajú o zapadnutie, vykazujú väčší objem šedej hmoty v jednej konkrétnej časti mozgu, laterálnej orbitofrontálnej kôre. Táto oblasť priamo za obočím vytvára spomienky na udalosti, ktoré viedli k negatívnym výsledkom. Pomáha vás to odviesť od vecí, ktorým sa chcete nabudúce vyhnúť – ako je napríklad odmietnutie vašou skupinou.

Ľudia, ktorí sa viac zaujímajú o prispôsobenie sa svojej skupine, tiež vykazujú väčšiu aktivitu v dvoch ďalších mozgových okruhoch: v jednom, ktorý reaguje na sociálnu bolesť – ako keď zažívate odmietnutie – a v druhom, ktorý sa snaží pochopiť myšlienky a pocity iných. Inými slovami, tí, ktorí sa cítia najhoršie, keď ich skupina vylúči, sa najviac snažia zapadnúť.

Čo to naznačuje o morálnych rebeloch? Pre niektorých ľudí je pocit, že ste iný ako všetci ostatní, naozaj zlý, dokonca aj na neurologickej úrovni. Pre iných ľudí to nemusí až tak záležať, čo im uľahčuje postaviť sa spoločenskému tlaku.

Zdroje:

https://evantarver.com/social-pressure-break-social-norms/

https://www.ditchthelabel.org/ignore-social-expectations

https://www.betterhelp.com/advice/general/how-does-social-pressure-impact-our-choices/

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/heres_why_some_people_can_stand_up_to_social_pressure

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Gossips In Demand
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies