Nahnevaní Nepálčania sami, holými rukami prehľadávali trosky po zemetrasení

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 09:04 • 2 min
Nahnevaní Nepálčania sami, holými rukami prehľadávali trosky po zemetrasení

KÁTHMANDU - Stovky Nepálčanov, nahnevaných a frustrovaných pomalou reakciou vlády, dnes sami prehrabávali trosky a hľadali pozostatky svojich blízkych po ničivom zemetrasení spred troch dní, ktoré zabilo vyše 4000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná pomoc konečne začala prichádzať do himalájskej krajiny s 28 miliónmi obyvateľov, ale rozdeľovanie tejto pomoci je pomalé. Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 je už 4352 mŕtvych a ranených je 8063.

Na najvyššej hore sveta Mount Everest vyvolali otrasy lavínu, ktorá v základnom tábore usmrtila najmenej 18 horolezcov a sprievodcov, vrátane cudzincov, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Séria ďalších zemetrasení, vážne škody, zničená infraštruktúra a nedostatok financií spomaľujú záchranné operácie v tejto chudobnej horskej krajine vtesnanej medzi Indiu a Čínu. "Čakanie na pomoc je mučivejšie než to, keď trosky prehľadávame sami," povedal Pradib Subba, ktorý hľadal telá svojho brata a švagrinej v sutinách historickej veže Dharahara z 19. storočia v metropole Káthmandu. Veža sa zrútila práve vtedy, keď po špirálovom schodisku v jej útrobách vystupovali dohora turisti.

 

 

"Naše ruky sú zatiaľ naším jediným nástrojom," vyhlásil 27-ročný mladík zo skupiny miestnych obyvateľov, ktorí odpratávali kusy betónu s rúškami na tvári, aby necítili zápach rozkladajúcich sa tiel. "Z vlády ani armády tu nie je nikto, kto by nám pomohol," dodal mladík. V zrútenej veži zahynulo množstvo ľudí. Veľa ľudí po celom Nepále spalo na otvorených priestranstvách už tretiu noc; ich domovy sú buď zrovnané so zemou alebo sa obyvatelia boja ďalších otrasov zeme.

 

V Káthmandu, ako všade inde, spali tisíce ľudí na chodníkoch, cestách a v parkoch, mnohí pod provizórnymi stanmi.

Nemocnice sú preplnené, pričom voda, potraviny a elektrina sú vzácnosťou. Narastajú aj obavy zo šírenia chorôb.

Dnes však už bolo vidieť aj prejavy normálneho života - predavači ovocia si postavili stánky na hlavných cestách a verejná autobusová doprava znovu funguje.

 

"Vláda pre nás nič nerobí," povedal Anil Giri, ktorý spolu s 20 dobrovoľníkmi hľadal dvoch svojich priateľov pochovaných pod troskami. "Odpratávame trosky sami, holými rukami," dodal.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies