Ceny plynu sa majú v roku 2024 zdvojnásobiť. Demokrati navrhujú riešenie

NETKY.SK • 1 August 2023, 09:30 • 2 min
Ceny plynu sa majú v roku 2024 zdvojnásobiť. Demokrati navrhujú riešenie

BRATISLAVA - Ceny plynu sa podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) majú v roku 2024 zvýšiť o 110%. Exminister hospodárstva a člen vedenia strany Demokrati Karel Hirman pripomenul, že ceny energií v tomto roku sú výrazne nižšie práve vďaka opatreniam vlády Eduarda Hegera. Hirman avizuje ďalšie opatrenia z dielne Demokratov, ktoré zabezpečia, že ceny nebudú drasticky rásť ani v roku 2024.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Karla Hirmana je cenová stabilita energií jednou z hlavných priorít strany Demokrati. “Už vo vláda Eduarda Hegera sme dokázali udržať ceny energií na nízkej úrovni v porovnaní s okolitými krajinami, čo potvrdili napríklad aj Eurostat. Ceny elektriny sa nám podarilo dohodou so Slovenskými elektrárňami zastropovať. Aj vďaka tomu platí bežná domácnosť za energie priemerne o 250 eur menej, ako bez vládnej pomoci,” upozornil Hirman s tým, že dohoda o nižších cenách elektriny platí až do roku 2027.

 

Na hrozbu dvojnásobného zvýšenia cien plynu, ale aj výrazné zvýšenie cien tepla v pre domácnosti od januára budúceho roka Demokrati podľa Karla Hirmana opakovane upozorňujú a majú pripravené aj riešenia. “V pomoci domácnostiam sa chceme zamerať na zníženie nákladov na vykurovanie. Jedným z nástrojov bude 'šrotovné' na plynové kotle, ako aj kotle na drevnú biomasu a tepelné čerpadlá,” uviedol Hirman.

“Zintenzívnime tiež pomoc pri zatepľovaní domov a bytoviek, či výmene okien. Podporíme aj používanie obnoviteľných zdrojov, predovšetkým fotovoltaiku. Ďalšie kompenzačné opatrenia budú vychádzať z možností štátneho rozpočtu a budú zamerané na pomoc pri vykurovaní so zakomponovaným stimulom na šetrenie energiami,” povedal Karel Hirman.

 

Hirman zdôraznil, že predstavitelia strany Demokrati majú najväčšie skúsenosti s bojom proti vysokým cenám energií. “Demokrati sú garanciou nízkych cien energií, ktoré si ľudia bez problémov môžu dovoliť. Chceme pokojne slúžiť ľuďom a doručiť im stabilné ceny elektriny, plynu a tepla,” uzavrel Hirman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Matúš Mandrák (press) - Demokrati Foto: Správy - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies