Nad Slovenskom sa budú dať pozorovať dve kométy. Jedna z nich bude koncom marca viditeľná aj voľným okom

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 16:30 • 2 min
Nad Slovenskom sa budú dať pozorovať dve kométy. Jedna z nich bude koncom marca viditeľná aj voľným okom

Nad Slovenskom sa momentálne dajú pozorovať dve kométy, na ktoré stačí aj amatérsky ďalekohľad. Jednu z nich koncom marca uvidíme aj voľným okom. Ak máte dobré svetelné podmienky a aspoň základnú techniku, dokážete pozorovať kométu Pons Brooks s obežnou dobou 71 rokov.

slovakia

left justify in out

„Treba sa zamerať koncom marca hlavne na súhvezdie Pegasa a Andromedy, tadiaľ kométa prejde,“ uviedol odborný pracovník hvezdárne v Hlohovci Peter Habaj. Hvezdári však upozorňujú aj na tretiu tohtoročnú kométu, ktorá na jeseň svojím jasom zatieni mnohé menšie hviezdy.

„Posledná kométa tohto roka je veľmi významná, pretože by mala byť zhruba taká jasná ako posledná kométa NeoWise, ktorá tu bola v roku 2020. Tú by sme mohli vidieť aj po západe slnka nad západným až juhozápadným obzorom, pričom jej podmienky sa do konca októbra budú zlepšovať a bude od tohto obzoru stále stúpať,“ pokračoval Habaj.

„Určite neohrozí ani našu Zem, ani naše Slovensko. Budeme sa môcť pozrieť na tri veľmi zaujímavé úkazy. A to už v tomto období je možné vidieť dve z tých komét. Ich krásy vyniknú predovšetkým na fotografii, ktorá ukáže nielen samotnú hlavu kométy, ale predovšetkým jej nádherný chvost, ktorý sa ťahá milióny kilometrov do diaľky a vytvára to, čo robí kométu kométou,“ skonštatoval riaditeľ hvezdárne Karol Petrík.

„Určite to bude prestíž pre nás, pokiaľ by sme dokázali zosnímať tieto slabšie kométy. Niekedy sa jedná až o stovky fotografií, ktoré sa potom následne spracovávajú vo vhodnom softvéri v počítači. Týmto získame obrovský odstup užitočného signálu od šumu,“ dodal Habaj. Podobným spôsobom spracováva fotografie komét aj Hubblov teleskop.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: RTVS, Foto: Ilustračná / Pribram.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies