Na Žilinskej univerzite vyvinuli optické vlákna zo silikónového materiálu

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 09:50 • 2 min
Na Žilinskej univerzite vyvinuli optické vlákna zo silikónového materiálu

BRATISLAVA - Na Elektrotechnickej fakulte Žilinskej univerzity vyvinuli novú technológiu – prípravu optických vlákien zo silikónového materiálu polydimetylsiloxan (PDMS).

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa prenos dát cez optické siete rieši najmä po sklenených alebo plastových vláknach. Pomocou optických sietí dnes fungujú senzory, elektronika či internetové pripojenie. Tzv. optika dokáže prenášať dáta rýchlejšie a je menej náchylná na rušenie spojenia ako bežné medené drôty.

 

Nová metóda výroby optických vlnovodov spočíva v ťahaní vlákien z tohto silikónového materiálu. Čiastočne vytvrdnutý PDMS je umiestnený medzi vlákna, ktoré sú ťahané od seba. Rýchlosť procesu je možné nastaviť a vytvoriť tak optické vlákna požadovaných rozmerov. "Dĺžka pripravovaných PDMS vlákien môže byť na úrovni kilometrov, čo niekoľkonásobne prekračuje dĺžku vlnovodov vytváraných doterajšími technológiami," hovorí jeden z pôvodcov novej technológie Dušan Pudiš. Príprava PDMS vlákien ťahaním je podľa ďalšieho z autorov Ivana Martinčeka veľmi jednoduchá. "Nie sú potrebné ani žiadne zložité technologické zariadenia či postupy, čo robí túto technológiu oproti ostatným lacnejšou," dopĺňa Martinček.

 

Uplatnenie technológie vidí Janka Macurová z Oddelenia pre vedu a výskum Rektorátu Žilinskej univerzity napríklad v oblasti komponentov do elektronických zariadení. Ďalšie možnosti ponúka aj telekomunikačný priemysel či senzorová technika.

 

"V prípade prípravy optických vláknových vlnovodov z PDMS ide o technológiu výroby a nie produkt. Za najvhodnejší spôsob komercializácie považujeme preto udelenie licencie na používanie tejto technológie jednej z popredných firiem vyrábajúcich optické vlákna a káble," vyjadril sa Jaroslav Noskovič z Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR. Centrum prostredníctvom projektu Národná infraštruktúra pre podporu transferu technológií na Slovensku (NITT SK) pomáha pri uplatnení výsledkov výskumu v praxi, teda pri patentoch a ochrane duševného vlastníctva. Inovatívne technológie, ktoré pochádzajú z výskumu a vývoja, zastrešuje po administratívnej, odbornej aj finančnej stránke.

 

"Vďaka spolupráci s CVTI SR a projektu NITT SK sme mohli zabezpečiť podanie medzinárodnej patentovej prihlášky, vykonaný bol odhad komerčného potenciálu technológie, ktorý nám okrem iného ukázal aj potenciálnych záujemcov o technológiu. Vypracovanú máme tiež stratégiu samotnej komercializácie," uzatvára Macurová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies