Hlavná hygienička podporuje povinné očkovanie v ČR

NETKY.SK • 22 November 2021, 12:09 • 2 min
Hlavná hygienička podporuje povinné očkovanie v ČR

PRAHA - Pavla Svrčinová povedala v pondelok ráno v rozhovore pre stanicu Radiožurnál, že vakcinácia je aktuálne jedinou možnosťou boja proti pandémii COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odborníčka nevidí žiadnu inú možnosť. "Bohužiaľ, nie je iná cesta, než cesta povinného očkovania," povedala. Česká vláda podľa hlavnej hygieničky zvažuje v súvislosti s pandémiou i možné vyhlásenie núdzového stavu. Takéto opatrenie by umožnilo aj výpomoc medikov v nemocniciach, informuje spravodajský portál Novinky.cz. 

 

img

 

Potvrdil to aj minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch, ktorý navrhne v pondelok vláde, aby vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa neho najmä aktuálna situácia v nemocniciach. "Je to kvôli nemocniciam," povedal pre internetový denník iDNES.cz hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. V súčasnosti je v Česku s ochorením COVID-19 hospitalizovanách 4 885 ľudí, pričom 715 z nich je v ťažkom stave.

 

Prečítajte si tiež: Začína sa lockdown pre nezaočkovaných. Pozrite si prehľad nových pravidiel

 

Niektoré nemocnice sú preťažené do takej miery, že museli pristúpiť k obmedzeniu plánovanej starostlivosti a žiadajú o pomoc armádu. Od piatka vojaci vypomáhajú v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach v ČR a od pondelka budú pomoc poskytovať v 15 ďalších. Vojtěch ešte v piatok po zasadnutí vlády uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu nie je nutné. Potrebný by bol vtedy, ak by vláda chcela napríklad obmedziť pohyb ľudí, povedal minulý týždeň s tým, že to vyplýva i z konzultácií jeho rezortu s právnikmi.

 

img

 

Česko vyhlásilo núdzový stav pre koronavírus vlani 12. marca a neskôr aj 5. októbra. Viac razy ho predĺžili a skončil sa 11. apríla tohto roku. Celkovo trval 254 dní. Aktuálne vydávajú opatrenia proti šíreniu nákazy podľa pandemického zákona, jeho účinnosť však vyprší na konci februára 2022. Vláda dosluhujúceho českého premiéra Andreja Babiša v piatok rozhodla o sprísnení opatrení proti šíreniu koronavírusu. Okrem iného zaviedla povinné testovanie neočkovaných zamestnancov a plošné každotýždňové testovanie žiakov a študentov základných a stredných škôl a odporučila prácu z domu pre zamestnancov štátnych úradov.

 

Možno vás zaujme: Krajčí, Beňová i Pčolinský navrhujú prísnejšie opatrenia. Čo hovoria na povinné očkovanie?

 

Efekt protipandemických opatrení sa podľa Svrčinovej prejavuje s týždenným až desaťdňovým oneskorením a k prípadnému ďalšiemu sprísňovaniu pravidiel by mohli pristúpiť po tejto dobe. Povinné očkovanie plánuje zaviesť od februára Rakúsko. Agentúra Reuters pripomína, že doteraz tak už urobili Indonézia, Mikronézia a Turkménsko.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies