Aké sú ceny potravín a paliva počas veľkonočných sviatkoch?

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 14:35 • 2 min
Aké sú ceny potravín a paliva počas veľkonočných sviatkoch?

Slováci ešte nikdy nezažili také nakupovanie potravín ako počas uplynulých týždňov, v čase šírenia nového koronavírusu. Aktuálne si pritom za nákup potravín na Veľkú noc priplácajú o 4,6 % viac oproti vlaňajšku.

slovakia

left justify in out

Na potraviny míňame viac

V analýze situácie okolo veľkonočných sviatkov to uviedla analytička Wood & Company Eva Sadovská. Slováci si podľa nej zvykajú aj na to, že návšteva obchodov s potravinami nemusí byť každodennou záležitosťou, nákupy si začínajú lepšie plánovať a do predajní mnohí chodievajú iba raz za niekoľko dní. "To ale nemení nič na tom, že práve v obchodoch s potravinami nechávajú Slováci aktuálne o desiatky percent viac finančných prostriedkov ako pred rokom. Súvisí to s tým, že reštaurácie sú zatvorené, ľudia sa zdržiavajú a teda aj stravujú prevažne doma a navyše majú tendenciu sa potravinami viac zásobovať," zdôvodnila.

 

Zdraželo najmä mäso a ovocie

Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu si vo februári 2020 na svoje konto pripísali najvýraznejší cenový nárast mäsové výrobky, a to hlavne z bravčového mäsa (o 26,8 %). Vyššie ceny ako pred rokom boli aj v prípade ovocia, a to v priemere o 11 %. S veľkonočnými sviatkami spájané vajcia sú medziročne drahšie o 6 %. Ryža a múka, ktorými sa Slováci majú v súčasnosti tendenciu zásobovať, sa predávajú o asi 4 % drahšie ako vlani. Naopak, zelenina je lacnejšia o 5,4 % a zemiaky o 7,9 %. "Menej ako pred rokom nás vychádza aj maslo, a to o 8,6 %," vyčíslila Sadovská.

 

img

 

Pohonné hmoty sú lacnejšie

Kým v posledných týždňoch potraviny zdraželi, benzín a nafta naopak zlacneli. "Ceny pohonných látok na Slovensku v posledných týždňoch klesajú a v porovnaní so začiatkom roka 2020 sú lacnejšie v priemere o 13 %. Rovnaký pokles o asi 13 % je aktuálne zaznamenaný v prípade benzínu a nafty aj v porovnaní s minuloročným aprílom. Dôvodom je vývoj cien ropy na svetových trhoch," vysvetlila analytička.

 

img

 

Ako trávia sviatky Slováci?

Áut na cestách však ani pri zlacnení pohonných látok nepribúda, skôr naopak. Heslo týchto dní "zostaň doma" spôsobuje podľa Sadovskej na cestách nižšiu dopravnú mobilitu a inak tomu nebude ani počas veľkonočných sviatkov. "Vzhľadom na obmedzenie pohybu ľudí počas sviatkov bude spotreba pohonných látok zrejme ešte nižšia. Ľudia sa autami budú presúvať iba na kratšie vzdialenosti, a to do práce, obchodu a v rámci okresu aj do prírody," predpokladá.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona