Svet sa pandémie nezbaví, ak sa k vakcínam nedostanú chudobné krajiny

NETKY.SK • 18 Október 2021, 08:54 • 2 min
Svet sa pandémie nezbaví, ak sa k vakcínam nedostanú chudobné krajiny

NEW YORK - Šéf OSN varoval, že ak sa zaočkujú iba ľudia v rozvinutých krajinách, koronavírus bude ďalej mutovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nerovnomerná distribúcia vakcín proti koronavírusu vedie k vzniku nových variantov vírusu SARS-CoV-2 a k spomaľovaniu svetovej ekonomiky. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

 

"Nerovnomernosť v očkovaní dáva možnosť vzniku a šíreniu variantom COVID-19. Svet je tak odsúdený na väčší počet úmrtí a predlžujúce sa spomaľovanie ekonomiky," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter Guterres.

 

img

 

Podľa šéfa OSN "bez koordinovaného a spravodlivého prístupu nie je možné trvalo znížiť počet prípadov v žiadnej krajine".

Guterres spolu s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom predstavili začiatkom októbra stratégiu na dosiahnutie globálnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 do polovice roka 2022.

 

Súvisiaci článok: Pandémia prebudila inú zákernú chorobu. Ohrození sú najmä muži

 

Stratégia predvída vakcináciu 40 percent obyvateľstva v každej krajine sveta do konca roka 2021 a 70 percent populácie do polovice budúceho roka. K tomu, aby svet tento cieľ dosiahol, je pritom potrebné vyrobiť najmenej 11 miliárd dávok vakcín proti koronavírusu.

 

img

 

V tejto súvislosti Tedros poukázal na "desivú nerovnosť" v globálnej distribúcii vakcín proti koronavírusu, keď bohatšie krajiny doposiaľ spotrebovali až 75 percent všetkých vyrobených očkovacích látok. Krajiny s nízkym príjmom pritom dostali len menej než jedno percento zo svetovej produkcie vakcín proti koronavírusu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko krádež vzorca vakcíny Sputnik V odmieta. Britom odporučili návštevu psychológa



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies