Vďaka novej aplikácii sa zachráni viac morských živočíchov

NETKY.SK • 29 Júl 2019, 09:59 • 2 min
Vďaka novej aplikácii sa zachráni viac morských živočíchov

BRATISLAVA - Vďaka novej mobilnej aplikácii môže morských živočíchov zachraňovať aj verejnosť.

slovakia

left justify in out

Aplikácia totiž pomáha monitorovať morských živočíchov, ktorí uviazli na pobreží Škótska.

 

img

 

Aplikáciu Beach Track vyvinula iniciatíva The Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) so sídlom v Inverness, ktorá vyšetruje prípady uviaznutí a úmrtí veľkých morských zvierat, ako sú napríklad tulene a veľryby. Používatelia aplikácie tiež do nej môžu nahrávať informácie o znečistení brehov Škótska. Zozbierané informácie pomôžu vytvoriť "zdravotnú mapu" škótskeho pobrežia, informuje spravodajský portál BBC s tým, že by mohli viesť aj k vyčisteniu pláží v oblastiach, kde je to najviac potrebné.

 



Cieľom Beach Track, ktorej vývoj financovala verejná agentúra Scottish Natural Heritage, bolo podľa Ellie MacLennan zo SMASS získať "viac očí" na pobreží Škótska a obstarať tak viac informácií. "To nám všetkým následne pomôže lepšie ochrániť naše moria," uviedla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

An adult humpbacks fluke can be around 15’ wide, about the length of small car 🚘🐋🤯

Príspevok, ktorý zdieľa James Ramsdell (@james_ramsdell),


SMASS, ktorá funguje od roku 1992, vlani zaznamenala rekordných 930 prípadov, keď morské živočíchy uviazli na pobreží. Medzi nimi bolo v období od augusta do septembra aj takmer 100 vorvaňovcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona