Facebook sa vyjadril k rozsiahlemu výpadku

NETKY.SK • 4 Október 2021, 20:50 • 2 min
Facebook sa vyjadril k rozsiahlemu výpadku

BRATISLAVA - Sociálna sieť začala mať problémy dnes popoludní. Výpadok hlásia z viacerých kútov sveta. Rusko sa v rovnakom čase pochválilo novým softvérom, ktorý dokáže sledovať podozrivú aktivitu na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Americká spoločnosť Facebook zverejnila stanovisko k rozsiahlemu výpadku, ktorý sa týka aj jej dcérskych služieb Instagram, WhatsApp a Messenger. Problémy sa začali dnes približne o 17:30 SELČ. Správy o poruche prichádzajú z celého sveta. 

 

 

Zástupcovia spoločnosti sa vyjadrili prostredníctvom konkurenčnej sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Vieme o tom, že niektorí ľudia majú problémy s prístupom k naším aplikáciám a produktom. Pracujeme na tom, aby všetko opäť fungovalo. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti," napísali. 

 

Twitterreagoval na výpadok a na svojom účte vtipne uviedol: "Ahojte doslova všetci"

 

 

Rusko má novinku 

 

Zatiaľ čo sa Facebook snaží obnoviť svoje služby, Rusko informovalo o novom softvéri, ktorý monitoruje sociálne siete a má zamedziť tomu, aby mladí ľudia ubližovali sebe alebo iným. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá dodala, že podľa kritikov možno tento nový softvér použiť aj na umlčanie kritikov súčasnej ruskej vlády.

 

img

 

Ruská Federálna agentúra pre záležitosti mládeže (Rosmoloďož) uviedla, že mimovládna organizácia založená v roku 2018 na príkaz prezidenta Vladimira Putina vyvinula softvér, ktorý "môže rýchlo sledovať šírenie deštruktívnych subkultúr medzi mladými ľuďmi""Systém sa používa na monitorovanie otvoreného okruhu rusky hovoriaceho segmentu obľúbených sociálnych sietí," vysvetlila agentúra Rosmoloďož vo vyhlásení pre agentúru AFP.

 

Ochrana detí a mládeže 

 

Rosmoloďož dodala, že samostatný systém s názvom Angel.Destruktiv vyvinulo jej Centrum pre štúdium a monitorovanie sietí v mládežníckom prostredí (CISM). Program upozorňuje úrady na informácie, ktoré by mohli podnietiť "deti a mládež k činom, ktoré ohrozujú ich život", ako aj na "príznaky negatívnych deviantných stavov".

 

Prečítajte si tiež: Unikli tajné informácie o Facebooku a Instagrame. Bezpečnosť je iba fraška!

 

Ruské ekonomické denníky RBK a Vedomosti v septembri informovali, že vláda na rozvoj takéhoto systému vyčlenila viac ako 1,5 miliardy rubľov (17 miliónov eur).

 

img

 

Ruská vláda v ostatných rokoch používa ochranu mladistvých a boj proti extrémizmu ako zámienku na ovládanie ruského segmentu internetu a začala vyvíjať takzvaný suverénny internet.

 

Sloboda prejavu

 

Sarkis Darbinjan, právnik mimovládnej organizácie Roskomsvoboda zaoberajúcej sa digitálnymi právami, upozornil, že vyvinutý softvér automatizuje "represiu online aktivít". Podľa jeho názoru preto ide o "veľmi vážnu hrozbu pre slobodu prejavu".

 

K téme: Maďarská opozícia obvinila Fidesz z hackerského útoku. Strana to odmieta

 

Upozornil, že "tento systém môže mnohým používateľom a aktivistom spôsobovať problémy", lebo so sebou prináša "obrovské riziká pre slobodu ľudí, ktorí vyjadrujú názory (kritické) voči vláde".

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies