Na Ukrajine uviazla stovka detí náhradných matiek, rodičia pre nich nemôžu prísť

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 18:32 • 2 min
Na Ukrajine uviazla stovka detí náhradných matiek, rodičia pre nich nemôžu prísť

Viac ako stovka detí odnosených náhradnými matkami uviazla na Ukrajine, pretože ich biologickí rodičia z USA a ďalších krajín si pre ne nemôžu kvôli koronavírusovej pandémii prísť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

O novorodenca sa preto dočasne starajú spoločnosti, ktoré náhradné materstvo sprostredkovávajú. Podľa ukrajinských úradov sa pred zrušením cestovných zákazov môže narodiť až tisíc takýchto detí.

 

"Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme deti spojili s ich rodičmi," hovorí Albert Tochilovský, riaditeľ spoločnosti BioTexCom, ktorá je najväčším sprostredkovateľom náhradného materstva na Ukrajine. Firma nedávno zverejnila video desiatok takýchto detí, aby na problém upozornila.

 

"Som v zložitej situácii. Volajú mi stovky rodičov. Som vyčerpaný," opisuje Tochilovský. Hoci Ukrajina nevedie o náhradnom materstve oficiálnu štatistiku, podľa Tochilovského zastáva svetové prvenstvo. Jeho firma aktuálne očakáva narodenie päťsto detí. Službu na Ukrajine ponúka štrnásť spoločností.

 

Kontroverzný biznis

Ukrajina v rámci tohto kontroverzného biznisu, ktoré v zahraničí čelí mnohým obmedzeniam, ponúka cudzincom širokú škálu služieb vrátane nákupu vajíčok a zabezpečenie náhradných matiek, ktoré sú ochotné za poplatok dieťa odnosiť. Podnikanie sa na Ukrajine darí predovšetkým kvôli chudobe.

 

"Najlacnejšie náhradné materstvo v Európe je práve na Ukrajine, pretože je najchudobnejšou európskou krajinou," uvádza na svojom webe spoločnosť BioTexCom. Náhradná matka si tu podľa nej zarobí okolo 15-tisíc dolárov.

 

 

Deti nemajú žiadne štátne občianstvo
Niektorí ukrajinskí poslanci, ktorí rozrastajúce sa podnikanie s náhradným materstvom dlhodobo kritizujú, sa v posledných dňoch snažia o jeho zákaz pre cudzincov. Vadí im práve to, že opustené deti čakajú na príchod biologických rodičov.

 

Náhradné materstvo je podľa denníka The New York Times na Ukrajine k dispozícii iba za predpokladu, že žena v heterosexuálnom partnerstve preukáže, že sama nemôže donosiť deti.


Kritici upozorňujú tiež na fakt, že uviaznuté deti nemajú ani niekoľko týždňov po narodení žiadne štátne občianstvo, pretože novorodenci ho podľa ukrajinského práva dostávajú po svojich čakajúcich rodičoch.


Tí sa ale musia osobne dostaviť na zahraničnú ambasádu, aby túto skutočnosť potvrdili. Vo chvíli, keď Ukrajina kvôli šíreniu koronavírusu zakázala vstup všetkým cudzincom, je to ale takmer nemožné. Výnimku úradníci udeľujú iba v prípade, že ambasáda daného štátu zariadi svojim občanom cestu.

 

Deti žijú s opatrovateľmi v hoteli
Lekári a opatrovatelia teraz podľa Tochilovského žijú vo firemnom hoteli v Kyjeve spoločne s deťmi, ktoré kŕmia, prebaľujú a ukazujú ich pomocou videohovorov rodičom. V sobotu bolo na hoteli šesťdesiat detí a rodičia šestnástich z nich, ktorým sa podarilo do krajiny doraziť ešte pred uzavretím hraníc.


Rodičia musia za starostlivosť o dieťa normálne zaplatiť 54 dolárov denne, BioTexCom im až do uvoľnenia opatrení ponúka päťdesiatpercentnú zľavu.

 

Čo bude s ďalšími?

Podľa spoločnosti pochádzajú rodičia detí napríklad z USA, Británie, Francúzska či Talianska. Podľa úradov teraz na svojich rodičov čaká na Ukrajine najmenej stovka detí.


Ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Ludmila Denisovová vyhlásila, že krajiny musia zakázať cudzincom prenajímanie maternice miestnych žien.


Podľa Denisovovej môžu nastávajúce náhradné matky do zrušenia cestovných obmedzení porodiť až tisíc detí. Podľa Tochilovského sa to stane ale len za predpokladu, že cestovné obmedzenia budú platiť ďalších sedem mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies