Rusko plánuje vzniesť obvinenia voči ukrajinským vojakom

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 07:20 • 2 min
Rusko plánuje vzniesť obvinenia voči ukrajinským vojakom

MOSKVA – Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin povedal, že Moskva obvinila zo zločinov proti ľudskosti 96 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek a navrhla vytvorenie medzinárodného tribunálu s podporou Bolívie, Iránu a Sýrie.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala v pondelok z agentúry Reuters a webovej stránky týždenníka Die Zeit. Bastrykin, ktorého vyjadrenia sprostredkoval denník  Rossijskaja gazeta, povedal, že Rusko plánuje vzniesť takéto obvinenia voči viac než 220 osobám. Sú medzi nimi zástupcovia velenia ukrajinských ozbrojených síl a velitelia, ktorí útočili na civilné obyvateľstvo.

 

      

Ukrajinci sa podľa jeho slov zúčastňujú na zločinoch proti mieru a bezpečnosti ľudstva, ktoré nemajú premlčaciu dobu. Dodal, že Rusko už vznieslo obvinenia voči 96 veliteľom a ich podriadeným a ďalších 96 osôb vyhlásilo za hľadané. Agentúra Reuters nemohla vyjadrenia Sledkomu bezprostredne overiť a ukrajinské úrady na výzvu o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

 

      

Spojené štáty a viac ako 40 ďalších krajín vo štvrtok 14. júla v Haagu, kde sídli Medzinárodný trestný súd (ICC), podpísali politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine, pripomína Reuters. ICC bol vytvorený v roku 1998 tzv. Rímskym štatútom a je to prvý stály trestný tribunál príslušný na stíhanie genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie.

 

Možno vás zaujme: Boris Johnson po podpísaní istanbulskej dohody telefonoval Zelenskému



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona