Piť každý deň ochutené nápoje je rizikom

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 18:24 • 2 min
Piť každý deň ochutené nápoje je rizikom

Možno nad tým ani nerozmýšľate a raz za deň si doprajete fľašu ochutenej limonády, džúsu alebo plechovku coly. Teraz prišli vedci z Harvardskej univerzity s trochu znepokojujúcimi závermi. Vykonali výskum, podľa ktorého je vypitie jednej plechovky osladeného nápoja denne škodlivé pre naše zdravie a zvyšuje sa tým riziko úmrtia na srdcové ochorenia až o 31 percent!

slovakia

left justify in out

Štúdia, ktorú vykonávali vedci na Harvardskej univerzite, zistila, že každodenná konzumácia sladkých limonád, džúsov alebo energetických nápojov zvyšuje pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenia až o 31 percent! A zvyšuje sa aj riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny, vrátane rakoviny, až o pätinu. Riziko sa podľa nich zníži, ak vymeníte sladké nápoje za diétne, ale ak ich vypijete viac ako štyri, riziko sa opäť zvyšuje.

 

Vedúci výskumu Vasanta Malik hovorí, že ich výsledky sú úplne evidentné a naznačujú, že nahradenie sladkých nápojov obyčajnou vodou zlepšuje celkové zdravie a taky má vplyv na dlhovekosť. Aby zistili, ako ochutené sladké nápoje ovplyvňujú riziko úmrtia, analyzovali vedci 80 647 žien a 37 716 mužov po dobu veku 34 rokov.

 

img

 

Všetci účastníci boli opýtaní na zdravotné a životné návyky, a to každé dva roky. Výsledky publikované v časopise Circulation ukázali, že v porovnaní s tými, ktorí pili ochutené nápoje menej ako raz za mesiac, mali o 31 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenia. A každý ďalší sladký nápoj bol spojený s 10 % nárastom rizika ochorenia.

 

"Tieto zistenia sú v súlade so známymi nepriaznivými účinkami vysokého príjmu cukru na metabolické rizikové faktory," uviedol Walter Willett, profesor výživy Harvardskej univerzity.

 

"Je to tak silný dôkaz, že pitie nápojov sladených cukrom zvyšuje riziko cukrovky II. typu, čo je hlavný rizikový faktor predčasnej smrti," dodal. Konzumácia týchto sladených nápojov podľa lekárov spôsobuje navyše zubný kaz, dehydratáciu (väčšina z nich obsahuje kofeín, čo je diuretikum), slabší športový výkon a zvýšenie hmotnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona