Na Tenerife pre požiar evakuovali už vyše 26 000 ľudí

NETKY.SK • 21 August 2023, 09:35 • 2 min
Na Tenerife pre požiar evakuovali už vyše 26 000 ľudí

Madrid-Španielsky ostrov neprestajne sužujú nebezpečné plamene, záchranári museli vysťahovať ďalšie obce

slovakia

left justify in out

Obrovské požiare, ktoré sužujú svet, stále nemajú konca. Horelo v známych dovolenkových destináciách aj na ďalších prírodných plochách. Žeravé ohne sa počas tohto leta zadrapujú najmä do zalesnených území. Veľké sucho a silný vietor len podporujú šírenie ohnivých plameňov. Kvôli ohňu sú záchranári nútení sťahovať ľudí do bezpečia. 

 

Lesný požiar, ktorý nekontrolovane horí na španielskom ostrove Tenerife, si už zrejme vyžiadal evakuáciu vyše 26 000 ľudí. Takýto odhad zverejnili v sobotu tamojší záchranári, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Predbežné odhady naznačujú, že evakuovaných mohlo byť už vyše 26 000 ľudí," napísala záchranná služba na platforme X, donedávna známej ako Twitter. Večer predtým miestne úrady uvádzali, že od utorňajšieho večera, keď požiar vypukol, bolo evakuovaných len približne 4500 ľudí.

Požiar sa však počas uplynulej noci značne rozšíril v dôsledku silného vetra a teplôt, ktoré boli vyššie, než sa očakávalo. Táto skutočnosť si vynútila evakuáciu ďalších prinajmenšom piatich obcí v severnej časti tohto ostrova. Presný počet evakuovaných tamojšie úrady bezprostredne vyčísliť nevedeli.

 

Varovali však, že ak sa plamene budú ďalej šíriť, zrejme dôjde aj k ďalším evakuáciám. Požiar je považovaný za zrejme jeden z najhorších na tomto ostrove za ostatných 40 rokov. Len do piatkového večera tam podľa miestnych úradov zachvátil plochu z rozsahom približne 5000 hektárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies