Tajomné ženy minulosti: Deti neľúbila, kaderníčku udierala a aj jedlo odmietala. Zvláštna bola, tá cisárovná Sissi

NETKY.SK • 26 Január 2024, 14:12 • 2 min
Tajomné ženy minulosti: Deti neľúbila, kaderníčku udierala a aj jedlo odmietala. Zvláštna bola, tá cisárovná Sissi

Už sa nikdy nedozvieme, aká bola v skutočnosti. Smrť ju dávno odniesla a rovnako zahynuli všetci, ktorí ju priamo poznali. Zostali nám len záznamy, nejaké poznatky, ktoré si história necháva kotúľať z roka na rok. Ale aj tajomstvá, lebo jedni Alžbetu Bavorskú, známejšiu ako Sissi milujú pre krásu, iní zatracujú pre chorobnú posadnutosť vzhľadom.

slovakia

left justify in out

Prišla do rodiny ako dar, predurčoval ju k tomu už samotný dátum. Písal sa rok 1837, a kým svet oslavoval narodenie Božieho syna a ľudia si dávali darčeky na znak toho, že opäť nastali Vianoce, táto rodina sa tešila dvojnásobne. Sissi sa nadýchla slobody, vlastne sa dá napísať, že sloboda charakterizovala jej život, predovšetkým však ranné detstvo. Vzdelávala sa, jazdila na koni, zaľúbila sa do umenia a dokonca ho sama i začala tvoriť, lebo spísala básne.
 
Legendárne stretnutie
A potom nastal rok 1853, keď došlo k osudovému stretnutiu. Filmári o tom natočili filmy, spisovatelia zasa napísali knihy, lebo nech to už bolo ako chcelo, zapísalo sa to do dejín. Nachádzala sa práve v kúpeľnom meste Bad Ischl, pretože arcivojvodkyňa Žofia si uzmyslela, že keďže je horúci august, pozve svojich príbuzných na návštevu. Jej najstarší syn, František Jozef, mal čoskoro osláviť 23 rokov, a tak nielen leto podnietilo stretnúť sa, ale aj oslava narodenín. Sissina staršia sestra Helena, to ona sa mala stať cisárovnou. Veď Sissi vtedy mala len 15 rokov, ale ako sa vraví, srdcu nerozkážete, však?
Vraj sa láska rozvinula pri šálke čaju, pri ktorom bola aj rodina a nechýbali ani dvorania. Traduje sa, že hoci Sissi k nemu prechovávala city, v skutočnosti sa vydávať nechcela. Vraj priznala, že láska, to áno, ale manželstvo? Treba vziať do úvahy jej mladosť, jej neskúsenosť a nespútanosť a vôbec nie je ťažké tomu uveriť. Ale už vieme, ako to dopadlo, že sa zosobášili, že Sissi trpela, lebo jej teta Žofia do všetkého zasahovala a ona tak prichádzala kúsok po kúsku o slobodu. Že jej zomrela dcéra a že teta dokonca na svoje plecia prevzala aj výchovu ostatných detí, ku ktorým si zasa krásna Sissi nedokázala, aspoň podľa historikov, vytvoriť vzťah. Iba Mária Valéria, jej najmladšia dcéra, zostala pri výchove s ňou, a tak bol priestor aj pre vznik puta. A jej manžel, čo ako by ju ľúbil, ťahali ho povinnosti. Vstával zavčasu, už o pol piatej, v pracovni zostával až do neskorých večerných hodín. Ale ani jemu sa netreba čudovať, veď matka ho vychovávala prísne, prízvukovala mu, že z neho bude cisár a podľa toho sa má aj správať. Preto bol chladný, na zábavu nemyslel, vlastne na nič, okrem práce. A, samozrejme, aj na Sissi, ona tak nejako roztápala jeho tvrdé srdce, koľkokrát aj prehliadal jej prehrešky, keď nerobila to, čo etiketa diktovala. Ibaže aj to sa časom menilo, František Jozef po rokoch viac a viac stál na strane svojej matky, čo, prirodzene, oddeľovalo manželov a spôsobovalo chlad.
 
Milenka a milenec
Napokon, keď už obom bolo jasné, že zväzok je mŕtvy, hľadal si on útechu v objatí inej. Vybral si herečku, ach, počkajte, vlastne nie. Teraz príde šok, lebo v skutočnosti mu ju vybrala ona, a aby nevznikol škandál, dokonca ju označovala za svoju priateľku. Viedeň milovala klebety, a tak sa hojne klebetilo aj o nej. Napríklad, keď sa narodila už spomínaná dcéra Mária Valéria, ktorú Sissi ľúbila, klebetilo sa, že nie je Františkova, ale že ju splodila s milencom. Pravdaže, keďže to bola žena veľkých pôvabov, vždy mala okolo seba ctiteľov, ale názory sa rozchádzajú. Jedni tvrdia, že v posteli sa nevyhýbala aféram, druhí zasa, že by si to nedovolila, keďže bola pod tetiným drobnohľadom.
 
Posadnutá krásou
Hovorí sa, že Sissi si dala cieľ, aby nikdy neprekročila váhu 50 kilogramov. Držala diéty a poctivo cvičila, podstupovala skrášľovacie procedúry, pri ktorých využívala zábaly zo sena, slimačieho mäsa, olivový olej či med. Trikrát denne si meriavala obvod pása, stehien a lýtok, a keď zbadala, že niečo je väčšie, ako si predsavzala, diéty si robila ešte drastickejšími. Čím bola staršia, tým menej normálne jedla, historici ju dokonca obviňujú, že trpela mentálnou anorexiou. Časom odmietavala aj spoločné stolovanie a radšej bola sama, keď pila pohár ľadového mlieka a zjedla surový a osolený vaječný bielok. To, prosím pekne, tvorilo jej večeru! Nebolo zriedkavé, že počas dňa si dopriala len dva pomaranče. Vlasy dlhé po kolená si vyžadovali, aby boli česané a upravované aj niekoľko hodín, z čoho sa tiež urobil rituál. Sissi zachádzala tak ďaleko, že len čo ju jej kaderníčka dočesala, na striebornom podnose jej bola nútená ukázať, koľko vlasov vypadlo. Ak ich náhodou bolo priveľa, Sissi neváhala, zdvihla ruku a kaderníčku nemilosrdne udrela.
 
Zomrela predčasne
Sissi napokon tragicky odišla v roku 1898, a o život ju pripravil taliansky anarchista Luigi Lucheni. Ten bažil zabiť nejakého aristokrata a ona sa nachádzala tam, jemu pod nosom v Ženeve, a tak chvíľu predtým, ako mala nastúpiť na parník, priskočil k nej a bodol ju pilníkom do hrude. Bolesť, podľa všetkého necítila, zachránil ju od toho pevne utiahnutý korzet. Jednoducho spadla na zem a bol koniec. Teda, ešte ju jej dvorná dáma zdvihla na nohy a odviedla na parník, ale tam nadobro odpadla a pomoc už pre ňu nejestvovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies