Francúzsko zavádza nové opatrenia! Bez COVID preukazu sa obyvatelia takmer nikam nedostanú!

NETKY.SK • 9 August 2021, 21:40 • 2 min
Francúzsko zavádza nové opatrenia! Bez COVID preukazu sa obyvatelia takmer nikam nedostanú!

PARÍŽ - Francúzsko učinilo v pondelok dôležitý krok k svojej post-pandemickej budúcnosti. Občania, ktorí chcú cestovať po krajine, navštíviť príbuzného v domove sociálnych služieb alebo si iba zájsť do reštaurácie, musia disponovať covid pasom. Akceptovať ho budú v papierovej i digitálnej forme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Potvrdenia získajú ľudia na základe absolvovania očkovania proti COVID-19, dokladu o nedávnom prekonaní tohto ochorenia alebo negatívnom teste na koronavírus. Prieskumy ukazujú, že väčšina Francúzov zdravotné preukazy podporuje, no opatrenie má aj zanietených odporcov, ktorí tvrdia, že ním obmedzili ich práva.

 

Po Paríži chodili skupiny protestantov voči tomuto nariadeniu s transparentmi "Liberté" (sloboda) na francúzskej vlajke, čo bolo jedno z troch slov francúzskej revolúcie (Liberté, egalité, fraternité - Sloboda, rovnosť, bratstvo). 

 

img


Legislatívu schválili vo francúzskom parlamente predminulý týždeň v zrýchlenom konaní v súvislosti s nárastom nových prípadov nákazy koronavírusom spôsobeným nákazlivejším delta variantom, ktorý v krajine galského kohúta momentálne predstavuje väčšinu prípadov.

 

Špeciálny preukaz budú musieť mať aj návštevníci nemocníc i objednaní pacienti. Výnimky platia pre tých, ktorí potrebujú urgentnú zdravotnú starostlivosť.

 

img

 

Pas je potrebný aj vo vysokorýchlostných, medzimestských a nočných vlakoch, ktoré vo Francúzsku prepravia viac ako 400-tisíc cestujúcich denne. Ako v pondelok podotkol minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari, vyžadovať ho budú aj pri diaľkových cestách lietadlom alebo autobusom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies