Kremeľ vysvetlil, prečo Putin ešte nezablahoželal Bidenovi

NETKY.SK • 9 November 2020, 18:18 • 2 min
Kremeľ vysvetlil, prečo Putin ešte nezablahoželal Bidenovi

MOSKVA - Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov vysvetlil, prečo Vladimír Putin ešte nezablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Keď Trump zvíťazil v roku 2016, Kremeľ mu okamžite po oznámení výsledkov hlasovania oficiálne zablahoželal. Podľa Peskova je rozdiel „celkom zjavný“, pretože Trump už oznámil plány spochybniť voľby pred súdom. Jeho právnici pripravili žaloby na súdoch v rôznych štátoch.

 

„Preto považujeme za správne čakať na oficiálne oznámenie. Vtedy (počas predchádzajúcich prezidentských volieb, pozn. red.) neboli oznámené žiadne právne spory,“ vysvetlil tlačový tajomník ruského prezidenta.

 

 

V Spojených štátoch sa 3. novembra konali prezidentské voľby. Počítanie hlasov pokračuje, ale popredné americké média už informovali o víťazstve predstaviteľa Demokratickej strany Joe Bidena. Úradujúci prezident Donald Trump porážku nepriznal. Podľa zákona musí novozvolený prezident nastúpiť do funkcie 20. januára 2021.

 

Vodcovia Ruska, Turecka a Číny sú medzi tými, ktorí ešte nezablahoželali demokratickému kandidátovi Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a mnoho ďalších svetových lídrov naopak už zablahoželali Bidenovi k víťazstvu a vyjadrili nádej na plodnú spoluprácu s ním.

 

 

Podľa Peskova Rusko dúfa, že budúci prezident USA bude môcť pokračovať v dialógu s Moskvou a rokovať o spôsoboch normalizácie vzťahov medzi týmito dvoma krajinami. V tejto súvislosti Peskov zdôraznil osobitný význam otázok medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability, ktoré sú podľa neho dôležité nielen pre obe krajiny, ale pre celý svet.

 

V ostatnom čase sa Moskva okrem iného usilovala o predĺženie platnosti zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní, ktorá vyprší vo februári. Za Trumpa Rusko nemalo prakticky žiadnu šancu dosiahnuť tento cieľ. Podľa ruských expertov, je pravdepodobnejšie, že sa uspeje s kandidátom na prezidenta od demokratickej strany Joeom Bidenom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies