Česi uviedli, kde všade bude platiť povinné nosenie rúšok

NETKY.SK • 19 August 2020, 17:41 • 2 min
Česi uviedli, kde všade bude platiť povinné nosenie rúšok

BRATISLAVA - Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch a hlavná hygienička Jarmila Rážová v stredu počas tlačovej konferencie predstavili konkrétne pravidlá pre nosenie ochranných rúšok, ktoré budú od 1. septembra opäť povinné aj vo vnútorných priestoroch a hromadnej doprave.

slovakia

left justify in out

Takmer všade
Ľudia budú musieť rúška nosiť vo všetkých predajniach, obchodných centrách, školách, úradoch a pobočkách pôšt, kostoloch, divadlách, kinách a ďalších kultúrnych zariadeniach, na vnútorných hromadných akciách, v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, vrátane lekární, v prostriedkoch hromadnej dopravy, v reštauráciách, kaderníctvach či prevádzkach s manikúrou a pedikúrou.

 

img

 

Nariadenie pritom platí pre zákazníkov aj zamestnancov a prevádzkarov. Pôvodne vláda oznámila, že reštaurácií sa opatrenie nebude týkať, ale napokon budú rúška povinné aj tam. Minister Vojtěch poznamenal, že pri jedle a pití si ich budú môcť ľudia, samozrejme, zložiť.

 

Na kúpalisku bez rúška  
Výnimky platia pre deti do dvoch rokov, osoby s poruchou intelektu či kognitívnych schopností alebo športovcov vo vnútorných priestoroch, napríklad telocvičniach. Rúška nebudú povinné ani na kúpaliskách, v bazénoch a saunách.

 

img

 

Preventívne opatrenie 
Česká vláda v pondelok oznámila opätovné zavedenie povinnosti nosiť rúška, čo medzi ľuďmi vyvolalo značné rozhorčenie. Podľa ministra je to však preventívne opatrenie súvisiace so začiatkom školského roka. "V zahraničí je to celkom bežná prax. Čaká nás zložitá jeseň a najmä od 1. septembra veľká sociálna interakcia v rámci spoločnosti i verejnej dopravy," vyhlásil s tým, že vláda nechce opäť zatvárať podniky a k tomuto opatreniu by siahli až v prípade drastického zhoršenia epidemiologickej situácie.

 

img

 

Výška pokuty 
Sankcie pri nedodržaní opatrení sa môžu vyšplhať až do troch miliónov korún (v prepočte zhruba 115-tisíc eur), Rážová však spresnila, že vo väčšine prípadov pokuta nedosiahne až takú výšku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies