Na Slovensku bol v tomto roku zaznamenaný rekordne teplý september .

NETKY.SK • 29 September 2023, 15:00 • 2 min
Na Slovensku bol v tomto roku  zaznamenaný rekordne teplý september .

Najvyššie hodnoty priemernej mesačnej teploty vzduchu dosiahnu na meteorologických staniciach SHMÚ v tohtoročnom septembri úroveň blízko hranice 20 °C. Na takmer všetkých staniciach sa očakáva, že bude tohtoročný september rekordne teplý.

slovakia

left justify in out

Aktuálne k 28.9. bola  najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu v Bratislave-Kolibe 20,0 °C a blízko tejto hranice je teplota vzduchu za september aj na staniciach Žihárec, Veľké Lovce a Bratislava-letisko. O niekoľko desatín °C sa takto zmení rekordná hodnota priemernej mesačnej teploty vzduchu na Slovensku v tomto prvom jesennom mesiaci, pretože pôvodný rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu na Slovensku je z Gabčíkova (19,4 °C) zo septembra v roku 2011. Takáto vysoká priemerná mesačná teplota vzduchu v septembri je v našich klimatických podmienkach porovnateľná s normálnymi hodnotami tejto charakteristiky teploty vzduchu v júni. Dôležité je však pripomenúť, že v júni je na severnej pologuli letný slnovrat a v septembri tam nastáva jesenná rovnodennosť.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: SHMU , Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies