Kampane pred druhým kolom voľby prezidenta skončili. Nastalo obdobie moratória

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 13:30 • 2 min
Kampane pred druhým kolom voľby prezidenta skončili. Nastalo obdobie moratória

Volebná kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb na Slovensku sa o polnoci zo stredy (3. apríla) na štvrtok skončila. Teraz nastal čas moratória, kedy kandidáti na prezidenta nemôžu viesť volebnú kampaň.

slovakia

left justify in out

So zákazom volených kampaní súvisí aj zákaz zverejňovania výsledkov prieskumov verejnej mienky či volebných ankiet. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb, teda do soboty 6. apríla. Toto obdobie umožňuje voličom sústrediť sa na svoje rozhodnutie bez vplyvu ďalších kampaní.

"Kandidáti nesmú nakladať s nepoužitými finančnými prostriedkami na osobitnom transparentnom účte, neuhradené faktúry za volebnú kampaň však môžu byť uhradené z tohto účtu aj počas moratória," uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Počas moratória sa nesmú zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta, či už v ich prospech alebo neprospech. To znamená, že žiadne takéto informácie nesmú byť zverejňované v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v tlačených periodikách a neperiodických publikáciách, ani v agentúrnom spravodajstve.

Ide o dôležitý krok, ktorý zabezpečuje, že verejnosť bude mať pred voľbami prístup k objektívnym informáciám a nebude ovplyvnená politickou propagáciou. Medzinárodná verejnoprávna televízia RTVS a iní vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielať politickú propagáciu, čím sa zabezpečuje, že média budú slúžiť ako zdroj vyvážených informácií, a nebudú ovplyvňovať volebný proces.

Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v sobotu zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, SME, Foto: Ilustračná (Mesto Žilina)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies