Na ranči na Striebornom jazere sa konal jazdecký šampionát National Slovak Catlemen Cup 2023 (NSCC)

NETKY.SK • 27 Október 2023, 17:00 • 2 min
Na ranči na Striebornom jazere sa konal jazdecký šampionát National Slovak Catlemen Cup 2023 (NSCC)

GALANTA - Cez víkend 20.-21.10.2023 sa v nádhernom areáli ranča na Striebornom jazere konalo finále šampionátu National Slovak Catlemen Cup 2023 (NSCC) v pracovných westernových disciplínach s dobytkom a pod hlavičkou NBHA Slovakia aj finále v rýchlostných disciplínach. Počas celého roka jazdci merali svoje sily a zbierali body v disciplínach ako jednotlivci alebo ako tímy.

slovakia

left justify in out

V rámci seriálu pretekov NSCC bolo v ročníku 2023 odjazdených viac ako 2100 štartov. štvrtú sezónu k nám pravidelne jazdí veľká skupina českých jazdcov, ale aj cowboys a cowgirls z Maďarska, Slovinska, Poľska, Francúzska či Talianska… Jazdecká úroveň jazdcov i koní sa každým rokom zvyšuje.

 

Sortingové a penningové disciplíny simulujú prácu amerických honákov dobytka prevedenú do športového prostredia - jazdí sa na čas a počet prehnaných či pretriedených teliat. Navzájom spolu súperia jednotlivci alebo tímy z troch alebo dvoch jazdcov. Pre divákov je zaujímavé sledovať jazdcov s koňom a ich súhru aj odvahu pri práci s triedením dobytka. Jazdí cowboys aj cowgirls ale aj deti, z ktorých máme veľkú radosť. Najmladší jazdec má len 6 rokov.

Stádo teliat plemena Angus chovaných priamo pre tieto disciplíny spĺňa najvyššie nároky na kvalitný šport. K teľatám sa pristupuje s veľkým rešpektom a dodržiava sa wellfare kódex starostlivosti o zvieratá pri závodoch aj mimo nich. Sú chované voľne na veľkých pastvinách priamo na ranči. Dôležitá je aj bezpečná aréna s kvalitným povrchom. Toto oceňujú predovšetkým rýchlostní jazdci, ktorí svoje disciplíny absolvujú na čas a je pre nich dôležité, aby sa to koňom nekĺzalo a povrch ich pri rýchlom obrate okolo barelu „podržal“. Obrovská hala so zázemím a kvalitné boxy pre závodné kone sú tiež veľkou výhodou pre organizovanie dobytkárskych závodov.

 

Rýchlostné disciplíny bývajú veľmi vyhľadávané divákmi – fandia sa ako na futbale. Jazdec totiž musí čo najrýchlejšie prejsť danú trasu – buď obíde 3 barely alebo kľučkuje medzi 6 tyčami vo vopred stanovenom kurze. Najrýchlejší čas vyhráva.

 

Finálnym závodom, kedy je vidieť tie najlepšie výkony najlepších jazdcov, ukončujeme závodnú sezónu. Posledné body sú rozdelené a výhry rozdané a my sa tešíme na ďalšiu závodnú sezónu!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Proriding.Horse, Foto: Vladimír Hujart
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies