Po 300 rokoch odhalili v Ríme Sväté schody, po ktorých kráčal Ježiš

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 15:34 • 2 min
Po 300 rokoch odhalili v Ríme Sväté schody, po ktorých kráčal Ježiš

RÍM - Skoro tri storočia boli Sväté schody v Ríme ukryté pred zrakmi návštevníkov. Teraz ich majú pútnici možnosť až do júna uvidieť a po kolenách po nich vystúpiť hore.

slovakia

left justify in out

Podľa legendy boli schody súčasťou Pilátovho paláca v Jeruzaleme a kráčal po nich Ježiš. Podľa niektorých expertov sa však jedná o obyčajnú repliku, píše agentúra Reuters.

 

Schody boli dočasne odkryté zo svojho ochranného dreveného obalu. Schodisko známe Scala Sancta bolo do Ríma údajne privezené v roku 326 na príkaz Svätej Heleny, tiež známej ako Helena Augusta - matka rímskeho cisára Konštantína, potom, čo konvertovala na kresťanstvo.

 

Hoci sa podľa niektorých expertov jedná o obyčajnú repliku schodov z Pilátovho paláca, pre kresťanov majú napriek tomu veľký význam.

 

V roku 1723 rozhodol pápež Inocent XIII., Aby boli schody zakryté a predišlo sa tak ich poškodeniu. "Schodisko je vytvarované skutočne nezvyčajným spôsobom, doslova ich vytesali chodidla pútnikov," povedal otec Francesco Guerra, ktorý má na starosti správu svätyne.

 

img

 

Rekonštrukcia trvala 6 rokov


Pod ochranným dreveným obalom sa pri rekonštrukcii našli mince, fotografie, ružence alebo modlitby písané na malých papierikoch. "Akonáhle sme odkryli prvý schod a našli sme malý krížik, bolo nám jasné, že si tento nález nemôžeme nechať len pre seba," doplnil Paolo Violin, reštaurátor z Vatikánskych múzeí.

 

Možnosť "prejsť si" posvätné schody prilákala hneď po otvorení prvých veriacich. Jedna z návštevníčok sa podľa agentúry Reuters takmer rozplakala, vraj to pre ňu bola príležitosť, ako sa zveriť Bohu s prosbami, trpkosťou a najhlbšími modlitbami.

 

Zaujímavé však nie sú len samotné Sväté schody, ale aj klenutá chodba, ktorou vedú. V nej sa nachádzajú fresky zo 16. storočia, ktoré boli počas reštaurátorských prác takisto zrenovované.

 

Celý projekt zabral šesť rokov a vyšiel na viac ako 2 milióny eur. V júni majú byť schody opäť zakryté ochranným puzdrom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies