REPORTÁŽ: V slávnej La Scale vyspieval všetky vysoké „céčka“. Pavarotti a Carreras ich vynechávali

NETKY.SK • 25 September 2021, 8:0 • 2 min
REPORTÁŽ: V slávnej La Scale vyspieval všetky vysoké „céčka“. Pavarotti a Carreras ich vynechávali

Operný spevák Peter Dvorský sa dnes zobudil do krásneho dňa. Oslavuje 70 rokov. Ako jeden z darčekov od Slovenského národného divadla si večer užije galavečer venovaný jeho bohatej a úspešnej kariére.

slovakia

left justify in out

Lístky sú, samozrejme, dávno vypredané, ale priaznivci maestra o nič neprídu. Koncert budú streamovať, dokonca cez všetky naše ambasády. Druhý veľký dar ho čaká onedlho, Iveta Malachovská o ňom nakrúca dokument.

 

img

 

„Išla som do mesta a videla, že sa do kín dostáva film o človeku, ktorého minulý rok ešte nikto nepoznal. Vtedy som si povedala, prepánajána, veď Peter Dvorský potrebuje mať jeden nádherný celovečerný kino dokument. Pol roka žijem život Petra Dvorského v tom najlepšom slova zmysle,“ uviedla iniciátorka projektu Iveta Malachovská na tlačovej konferencii, kde na novinárske otázky, mnohokrát dojatý, odpovedal maestro osobne a ako vždy ju veľmi fundovane viedla Izabela Pažítková.

 

img

 

Prvý v športovej hale, nikdy v Poľsku

Práve ona pripomenula, že Peter Dvorský prežil veľkú časť svojej aktívnej kariéry v čase socializmu, kedy bol závislý od rôznych povolení a víz, aby sa vôbec dostal do sveta.

Vypočujte si z jeho úst zaujímavú historku práve na túto tému.

 

 

Napriek tomu sa mu to podarilo, pretože jeho evidentný talent neprehliadli ani tam. Maestro účinkoval na 60 divadelných scénach v 25 krajinách sveta vrátane milánskej La Scaly, Metropolitnej opery v New Yorku či vo Viedenskej štátnej opere. Jediná krajina v Európe, kam ho nepozvali, je Poľsko. Prečo? Proste to tak vyšlo. Medzi jeho milované scény však v prvom rade patrí Slovenské národné divadlo, kam vstúpil v roku 1972 ešte ako študent. O tri roky neskôr sa už školil pod dohľadom Luciana Pavarottiho v La Scale.  

 

 

„Dnes už u nás vystupujú v športových halách a na veľkých priestranstvách rôzne svetové hviezdy,“ pripomenula Izabela Pažítková. „U nás bol prvou „rockovou“ hviezdou práve Peter Dvorský, ktorý mal dva beznádejne vypredané koncerty v športovej hale Na Pasienkoch.“

 

Mirella a 42 klaňačiek za 1 večer

Peter Dvorský veľmi rád spieval s talianskou sopranistkou Mirellou Freni. Účinkovali spolu v siedmich tituloch a mali obrovský úspech, ktorému predchádzala od známej divy malá previerka. Keď zistila, že bude v Covent Garden spievať s nejakým Petrom Dvorským, tajne si odskočila do Viedne, aby si ho vypočula. Po prvom dejstve za ním prišla do šatne, predstavila sa a povedala: „Viete, prečo som tu? Priznala sa, že dovtedy, kým ma nepočula, nepodpísala zmluvu na Bohému, lebo ma nepoznala. Bolo to veľmi milé. A dodala:  Po tomto dejstve s vami budem veľmi rada spievať,“ spomína maestro. Ale to, čo sa udialo vo Viedenskej štátnej opere, bolo neuveriteľné. Peter Dvorský mal 26 rokov a s Mirellou Freni spievali Madam Lescaut.

 

Po jej skončení diváci vstali, tlieskali, kričali bravó a oni sa podchvíľou chodili klaňať. Po štvrtej klaňačke to inšpicienti začali počítať a zistili, že dvojica vyšla na pódium neskutočných 43-krát! Miestne noviny navyše písali, že takého rytiera des Grieux tam už nemali desaťročia.

 

 

 

Žime tak, aby sme nebanovali

O úspechoch a zážitkoch maestra Petra Dvorského by sme mohli rozprávať hodiny. Trebárs o tom, ako dostal, síce v krásnej, ale rokmi schátranej opere v Buenos Aires, strašnú alergiu, ako mu ušli niektoré vysnené roly, pretože mal inú prácu, odkladal ich, ale potom nemal šťastie na ich znovuuvedenie. Mohli by sme sa zamyslieť aj nad tým, že keby mal v tých časoch výborného manažéra, svetová operná špička – Pavarotti, Carrreras, Domingo – by nebola trojka, ale štvorka. Napriek tomu treba povedať, že Peter Dvorský prežil neskutočný život, niečo ako zázrak, ku ktorému patrí pri spomínaní aj kúsok nostalgie.

 

„Tá nostalgia tu stále je, najmä v tomto období. Niekedy sa nerád vraciam k niektorým témam, iné ma šteklia pri srdci, niekedy si hovorím, toto by som to urobil inak, keby som bol mladší.... Rozhodne ďakujem Bohu za tie nádherné roky, ktoré som prežil v SND a na iných javiskách sveta.“  Presne v duchu jeho, ani nie tak životného motta, skôr skúseností, ktoré vyplynuli zo samotného žitia. „Treba žiť tak, aby sme, keď budeme odchádzať, nebanovali, že sme žili.“

 

Peter Dvorský odpovedá na novinárske otázky.

 

Dnešný galakoncert na počesť Petra Dvorského bude dirigovať legendárny Ondrej Lenárd, spievať budú: Peter Berger, Michal Lehotský, Jolana Fogašová, Piotr Beczala, Pavol Bršlík, Jorge de León, Adriana Kučerová, Miroslav Dvorský, Petr Nekoranec, Eva Hornyáková, Tomáš Juhás a Daniel Čapkovič

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona