Ktoré krajiny sú najväčšími dlžníkmi Ruska?

NETKY.SK • 19 August 2019, 13:05 • 2 min
Ktoré krajiny sú najväčšími dlžníkmi Ruska?

MOSKVA – Bielorusko, Ukrajina a Venezuela sa ukázali ako najväčší dlžníci Ruska. Ďalšími veľkými dlžníkmi sú Kuba, Bangladéš a Cyprus.

slovakia

left justify in out

Bielorusko, Ukrajina a Venezuela majú najväčší dlh voči Rusku zo štátnych pôžičiek, vypočítal to portál RBK na základe zverejnených  informácií.

 

Rusko tradične nezverejňuje informácie o pôžičkách poskytnutých iným štátom. Na verejnosť sa dostanú až vtedy, keď Ruská federácia podpíše medzivládne dohody, ktoré potom ratifikuje Štátna duma. O takýchto pôžičkách hovoria úradníci alebo sú informácie zverejnené štátom, ktorý si požičal.

 

Podľa údajov portálu RBK, najväčším dlžníkom Ruska je Bielorusko – 7,55 miliárd dolárov na 1. júna 2019. Tieto informácie pre portál poskytlo bieloruské ministerstvo financií.

 

Druhé miesto v objeme dlhov voči Rusku obsadila Ukrajina - približne 3,7 miliardy dolárov. Zahŕňa to dlh vo výške 3,075 miliárd dolárov v eurodlhopisoch, ktoré získal Národný fond bohatstva v decembri 2013. Na konci roka 2015 Ukrajina vyhlásila bankrot s týmito cennými papiermi, bez zaplatenia dlhu a konečného kupónu, po ktorom Rusko podalo žalobu proti Ukrajine na anglický súd. Nová ukrajinská vláda tento dlh voči Rusku neuznáva a berie do úvahy iba dlh vo výške 0,61 miliárd dolárov, ktorý sa vytvoril začiatkom 90. rokov.

 

Venezuela je najväčší dlžník Ruska mimo post-sovietskeho priestoru. Podľa oficiálnych údajov z ruského ministerstva financií, je hlavný dlh Venezuely 3,15 miliárd dolárov a mal by sa splatiť do roku 2027. Ruský prezident Vladimír Putin v júni uviedol, že dlh Caracasu voči Moskve dosahuje 3,5 miliardy dolárov.

 

Ďalšími významnými ruskými dlžníkmi sú Kuba (dlh vo výške 3,2 miliardy dolárov), Bangladéš (2 miliardy dolárov) a Cyprus (1,8 miliardy dolárov). Celkový dlh z ruských štátnych pôžičiek Ministerstvo financií napočítalo k 1. mája 2019 na 39,4 miliárd dolárov, z toho 15,8 miliárd dolárov dlhujú krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. Viac ako 5 miliárd dolárov z celkového dlhu sú reštrukturalizované dlhy krajín voči bývalému ZSSR.             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies