Poľský arcibiskup: Film o sexuálnom zneužívaní nie je útokom na cirkev

NETKY.SK • 17 Máj 2019, 16:50 • 2 min
Poľský arcibiskup: Film o sexuálnom zneužívaní nie je útokom na cirkev

VARŠAVA - Poľský arcibiskup Wojciech Polak, hlava tamojšej katolíckej cirkvi, vo štvrtok vyhlásil, že nedávne odhalenia o sexuálnom zneužívaní neplnoletých osôb kňazmi nie sú útokom na cirkev, ale pomáhajú jej očisteniu.

slovakia

left justify in out

Prímas Polak tým reagoval na dokumentárny film Tylko nie mów nikomu (Len to nikomu nehovor). Ten obsahuje výpovede dnes už dospelých mužov a žien, ktorých v detstve obťažovali a znásilnili kňazi.

 

Film bol zverejnený v sobotu 11. mája na platforme Youtube a vyvolal vášnivú diskusiu verejnosti, pripomenula v piatok tlačová agentúra AP. Podľa dvojhodinového dokumentu bolo zneužívanie, ktorého sa dopúšťali kňazi, údajne kryté cirkvou.

 

 

Líder poľskej vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski nedávno povedal, že kritika kňazov je útokom na cirkev. Práve Kaczyňského strana má blízke vzťahy s katolíckou cirkvou.

 

Arcibiskup Polak vo štvrtok pre súkromnú televíznu stanicu TVN24 uviedol, že nevidí žiadnu "ruku zdvihnutú proti cirkvi".

Sejm, dolná komora poľského parlamentu, už schválil prísnejšie tresty za pedofíliu.

 

 

Tresty odňatia slobody sa zvýšia na maximálnych 30 rokov a vek pre legálny, povolený sexuálny život sa zvýši z 15 na 16 rokov. Toto opatrenie ešte musí schváliť horná komora, Senát, a prezident Andrzej Duda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies